Bas Diederen en Birgit Berk pakken nationale OD-titels in Stein

STEIN – Zaterdagavond werden Bas Diederen en Birgit Berk in Stein tot Nederlands Kampioen gekroond op de Olympische Afstand. Diederen werd tweede achter de Zuid-Afrikaan Hendrik de Villiers (in eigen land ook regerend nationaal triathlon- en duathlonkampioen), maar bleef zijn NK-concurrenten ruim voor en prolongeerde daarmee zijn Nederlandse titel van vorig jaar. Birgit Berk was bij de vrouwen de smaakmaker op het NK. Wieke Hoogzaad moest uiteindelijk vanwege gezondheidsproblemen haar terugkeer aan het front in Stein laten schieten.

De Villiers en Diederen zetten de toon al bij het zwemmen. Bij het tussenstuk lopen halverwege waren ze al los van de achtervolgers, en na de tweede zwemronde hadden ze enkele tientallen meters op onder andere Dennis Looze, Sander Berk en Raymond Lotz. In de eerste fietsronde ontstond er een kopgroep van negen atleten, die nagenoeg de rest van het fietsonderdeel bijeen bleef. Huib Rost sprong na 25 kilometer weg en wisselde een kleine twintig seconde voor de groep van acht. Zijn poging om nog voor aanvang van het lopen de wedstrijd in zijn voordeel te beslissen werd gesmoord door onder andere De Villiers en Diederen, die al in de eerste loopronde de kop overnamen. De Villiers liep vervolgens ruim weg van Diederen, die op zijn beurt ook gestaag afstand nam van Berk en Lotz.

Bij de dames was Birgit Berk de snelste zwemster. In de eerste zwemronde konden Jenette Tolhoek en Danne Boterenbrood haar zog nog volgen, maar na de tweede ronde had zij haar concurrentes ruim tien meter losgezwommen. In de eerste fietsronden reed Berk verder weg; achter haar vonden Tolhoek en Boterenbrood elkaar in de achtervolging. In de laatste ronden sloten de twee ook aan bij Berk, en gezamenlijk reden zij naar de tweede wissel. Berk was wederom het snelste weg, en liep daarna weg van haar concurrentes. Tolhoek had uiteindelijk nog net even wat meer over en verschalkte Boterenbrood in de tweede helft van het lopen.

In de titelstrijd bij de neosenioren leek Martijn Dekker lang op het goud af te stevenen. Bij het lopen werd hij echter voorbij gesneld door Freek de Boer. Luc van Es liep vanuit de tweede fietsgroep met een subliem slotonderdeel dicht naar het goud toe, maar kon het gat net niet overbruggen. Bij de vrouwen pakte Danne Boterenbrood naast brons over-all ook goud bij de neosenioren.

 UITSLAGEN NK TRIATHLON (OD) STEIN 
MANNEN
---------------------------- 1 Hendrik de Villiers RSA 1.50.59
2 Bas Diederen 1.51.46
3 Sander Berk 1.52.07
4 Raymond Lotz 1.52.22
5 Dennis Looze 1.53.36
6 Huib Rost 1.54.06
7 Freek de Boer 1.55.42
8 Luc van Es 1.56.26
9 Martijn Dekker 1.56.52
10 Erik-Simon Strijk 1.57.13 VROUWEN --------------------------- 1 Birgit Berk 2.08.45
2 Jenette Tolhoek 2.11.33
3 Danne Boterenbrood 2.11.46
4 Eva Janssen 2.13.46
5 Maud Golsteyn 2.15.10
6 Julia Bisschops 2.19.44
7 Annika Fangmann 2.22.00
8 Sonja Jaarsveld 2.23.43
9 Anne Kwist 2.30.14

Bronnen / Links:
Sabic Triathlon Stein
Live streams @ Emango