XTERRA Benelux Tour wordt ‘X-Athlon Offroad Tour’

De XTERRA Benelux Tour, waarbinnen een aantal offroad-triathlons en –duathlons uit Nederland en België zich verenigd hebben, heeft een nieuwe naam gekregen: de X-Athlon Offroad Tour. De reden daarvoor is dat de relatie tussen de Tour-organisatie en TEAM Unlimited – het Hawaiiaanse sportmarketingbureau dat eigenaar is van het merk XTERRA en daar ook de gebruikslicenties voor verschaft – is beëindigd. Daarmee komt een einde aan de samenwerking die in 2001 begon toen de Beach Challenge triathlon toetrad tot het mondiale XTERRA-circuit als ‘XTERRA Netherlands’.

Na de editie van 2004 moest de Beach Challenge vanwege het ontbreken aan perspectief op een of meerdere grote sponsoren besluiten om niet langer deze internationale topwedstrijd te organiseren. En moest als gevolg daarvan de samenwerking met het mondiale XTERRA-circuit laten varen. Inmiddels was wel in dat jaar net de XTERRA Benelux Tour opgericht en van start gegaan. Voor 2005 kon nog een ‘uitgeklede’ licentie voor alleen de Tour verkregen worden. Omdat er toen een goede kans was dat mogelijk de Kraftman Triathlon van Lanklaar het estafettestokje van de Beach Challenge zou overnemen als XTERRA-topwedstrijd in het Beneluxgebied werd toen de relatie met het XTERRA-label voortgezet.

Eerder dit jaar werd duidelijk dat deze ambitie uiteindelijk financieel niet haalbaar bleek – toetreding tot het internationale XTERRA-circuit betekent namelijk een lastenverzwaring van enkele tienduizenden euro’s aan licentiekosten; prijzengelden en professionele omlijsting van het evenement. Daarop hebben de wedstrijden binnen de XTERRA Benelux Tour zorgvuldig nagedacht over de meerwaarde van het handhaven van de Tour onder de vlag van XTERRA. Uiteindelijk kwam daaruit dat de meerwaarde onvoldoende duidelijk te maken was voor zowel de atleten en de wedstrijden. Ook vond men dat de sponsor-inkomsten beter rechtstreeks ten goede konden komen aan versterking van de organisaties binnen de Tour en versteviging van de prijzen- en herinneringspot – in plaats van het aanschaffen van de licentie die alleen het recht geeft tot het gebruik van de naam XTERRA.

“XTERRA is zeker een sterke merknaam, en met de naam XTERRA Benelux Tour is in de afgelopen twee jaar ook behoorlijke bekendheid opgebouwd. Maar we vinden het zonde om een paar duizend euro neer te tellen om alleen de naam te mogen gebruiken. Ook omdat er geen reëel perspectief meer is op een internationale XTERRA-wedstrijd in de Benelux“, aldus voorzitter Edward Nagel. ”Zodoende was er onvoldoende balans tussen de meerwaarde van het merk XTERRA en de kosten daarvoor. De meeste organisatoren binnen de Tour hadden het gevoel dat ze nu zelf de merknaam XTERRA levend hielden via de Tour, en er ook nog zelf voor moesten betalen. Ook de veronderstelde extra aantrekkingskracht en opbrengsten voor sponsoren bleek beperkt. Dus vandaar dat we collectief besloten hebben de relatie te beëindigen en door te gaan onder een eigen, nieuwe naam. De formule van het circuit en de wedstrijden blijft ongewijzigd en we gaan verder met de plannen die samen met de wedstrijden eerder dit jaar hebben besproken. Eerder dit jaar hebben we al een gezamenlijke stichting in het leven geroepen voor de Tour onder de naam Stichting X-Athlon, dus de nieuwe naam van de Tour laat zich raden: X-Athlon Offroad Tour.”

Inmiddels is de Toursite al omgebouwd naar de nieuwe naamvoering en is deze ook bereikbaar onder een nieuwe URL: x-athlon.org.

Bronnen / Links:
Edward Nagel
X-Athlon Offroad Tour