Rutger Beke voor 18 maanden geschorst voor EPO-gebruik

LEUVEN (BEL) – Rutger Beke is door de disciplinaire commissie van de Vlaamse Gemeenschap voor achttien maanden geschorst. De schorsing van Rutger Beke gaat in op 25 maart. Beke werd na de Zwintriathlon in september van vorig jaar betrapt op het gebruik van het verboden product erythropoetine (EPO). In zijn urine werden sporen van exogene (lichaamsvreemde) EPO gevonden. Het nieuws hierover kwam naar buiten kort na Bekes vijfde plaats in de Ironman van Hawaii. De Leuvense triatleet heeft continu zijn onschuld bepleit.

De verdediging eiste de vrijspraak, onder meer omdat de urine van Beke niet volgens de voorschriften zou bewaard zijn, en ook omdat de internationaal erkende EPO-test niet waterdicht zou zijn. De commissie kwam tot de conclusie dat de testen perfect verlopen zijn en dat de aangebrachte bezwaren van de verdediging puur hypothetisch zijn.

Beke was zelf niet aanwezig op de zitting van de Disciplinaire Commissie. Hij is momenteel op stage in Zuid-Afrika. Het is dus nog even wachten op zijn – ongetwijfeld ontgoochelde – reactie. Luc Deleu en Johny Maesschalk, de advocaten van Rutger Beke, hebben verklaard dat ze in beroep zullen gaan. Dat moet gebeuren bij de Disciplinaire Raad van de Vlaamse Gemeenschap. Als die Raad de Commissie gelijk geeft, kunnen de advocaten nog naar de Raad van State. Het Internationaal Sporttribunaal (CAS) heeft in deze zaak geen bevoegdheid.

De uitspraak van de Disciplinaire Commissie zal naar alle waarschijnlijkheid binnen korte termijn ook tot gevolg hebben dat Beke officieel uit de uitslagen van Hawaii 2004 zal worden geschrapt en nagenoeg definitief kan afzien van de daaraan verbonden geldprijs.

Bronnen / Links:
Sporza