Duitse triathlonwereld opnieuw opgeschrikt met ‘schandaal’

FRANKFURT (GER) – De triathlonsport in Duitsland heeft de afgelopen dagen wederom een deuk opgelopen. Dit keer geen doping-geval, maar een uitspraak van Hawaii-winnaar Normann Stadler in de Frankfurter Allgemeine Zeitung van gisteren die bij publiek en pers in het verkeerde keelgat is geschoten. Het kwam hem zelfs op een openbare raggeling van Bondskanselier Schröder te staan.

FAZ publiceerde zondag een dubbelinterview met Stadler en Thomas Hellriegel, de eerste Duitse Hawaii-winnaar. In dit interview komen op een gegeven moment ook de verkiezingen van Duits Sportman van het Jaar aan de orde. Stadler kwam daar als negende uit de bus. In het interview meldde Stadler dat hij een probleem had met het feit dat Wojtek Czyz [gehandicapte atleet die bij de Paralympics in Athene nieuwe wereldrecords neerzette bij zowel de 100 meter als 200 meter sprint en het verspringen – red.] enkele plaatsen vóór hem was geëindigd. “Ik heb niets tegen deze sporters, maar er is ook nog normale sport. Wij worden ook niet bij hun meegerekend. Men moet de prestatie honoreren. Ik heb mijzelf zeventien jaar lang gegeven, en dan komt er vanwege een mediageniek verhaal een gehandicapte sporter voren die pas twee jaar bezig is, omdat hij in Athene door de Bondskanselier is omarmd. Hij is een winnaar op de Paralympics, alles goed en wel, maar die sport beoefenen houdt niet zoveel in als de onze.”

Deze woorden werden hem bepaald niet in dank afgenomen, en alhoewel het interview nog over veel meer zaken ging werd deze passage vervolgens het middelpunt van de publieke belangstelling – en de publieke verontwaardiging. Het leidde er zelfs toe dat Stadlers vereniging MTG Mannheim hem vooralsnog heeft geschorst.

In de webversie van Der Spiegel reageerde Lothar Leder vervolgens met verbazing en ontzetting, en was bepaald niet blij met de mogelijke gevolgen die deze uitspraken voor de triathlonsport in Duitsland heeft. De sport verkeert al in zwaar water vanwege de recente dopinggevallen van Katja Schumacher en met name Nina Kraft. Hij vermoedt dat Stadler in een poging om erkenning voor zijn sport te krijgen en de dingen die triathlontoppers daarvoor moeten doen en laten te ver is doorgeschoten in zijn uitlatingen. Immers gaat het bij sport niet alleen om winnen, ook niet alleen om geïnvesteerde (trainings)arbeid.

Inmiddels heeft Stadler zelf ook ingezien dat zijn woorden op zijn minst onhandig gekozen waren, en heeft de publiciteit gezocht om zichzelf te verontschuldigen. Ook heeft hij rechtstreeks contact gezocht met Czyz om tekst en uitleg te geven. Inmiddels hebben ze samen het plan opgevat om tijdens de IM Germany in Frankfurt een fundraiser te houden voor gehandicapten.

Bronnen / Links:
Interview Normann Stadler en Thomas Hellriegel: “Als Triathlon-Profis sitzen wir im Glashaus” (FAZ, 3 januari 2005)
Interview Lothar Leder: “Tadel vom Kanzler kommt sehr schlecht” (Der Spiegel Online, 4 januari 2005)