XTERRA World Championships: Eneko Llanos en Jamie Whitmore

WAILEA, MAUI (USA) – Afgelopen weekeinde bij het XTERRA-Wereldkampioenschap op het Hawaiiaanse eiland Maui is de Amerikaanse Jamie Whitmore er eindelijk in geslaagd om de felbegeerde titel te pakken. Al bijna drie jaar domineert zij het internationale off-road vrouwenveld, maar de XTERRA-wereldtitel bleef tot op heden altijd net buiten haar bereik. Bij de
MANNEN
slaagde Eneko Llanos (ESP) er in om zijn titel te prolongeren.

Whitmore moest het – net als vorig jaar – opnemen tegen de Canadese Melanie McQuaid. Vorig jaar legde McQuaid de basis voor haar overwinning al bij het zwemmen, en wist ze op de mountainbike genoeg marge op te bouwen om Whitmore achter zich te houden. Dit jaar kende McQuaid een minder zwemonderdeel en kon daardoor onvoldoende voorsprong opbouwen. Bij de tweede wissel lag Whitmore nog derde, op een kleine twee minuten achter McQuaid en Melissa Thomas, die een zeer sterk mountainbike-onderdeel kende. Ook halverwege het loopparcours was dit nog steeds de volgorde, maar daarna sloeg Whitmore toe. Kort na het passeren van het 5-km punt passeerde zij eerst Thomas en vervolgens McQuaid, om daarna nog enkele minuten uit te lopen.

Bij de heren was het wederom een felle strijd op de mountainbike tussen Conrad Stoltz, Olivier Marceau, Peter Reid, Nicolas Lebrun en Llanos. Na een vroege uitval van tweevoudig kampioen Stoltz nam Marceau de leiding, waarbij alleen nog Llanos wist te volgen. Lange tijd leek het erop dat Marceau op de winst af ging stevenen. Het noodlot bepaalde echter anders; met nog een kleine
5 kilometer te gaan kreeg Marceau een lekke band. De Spanjaard nam daardoor het initiatief over, om vervolgens met een minuut voorsprong op Marceau bij de tweede wissel te arriveren. Daarna kwam zijn tweede XTERRA-wereldtitel op rij geen moment meer in gevaar.

Peter Reid en Heather Fuhr pakten wederom de ‘Hawaiian Double’ (beste gecombineerde tijd van Ironman en XTERRA). Beide atleten hadden op Kona al een scherpe tijd neergezet. Cameron Widoff en Erika Csomor knabbelden op Maui nog wel behoorlijk wat af van hun achterstand op de beide Canadezen, maar onvoldoende om een serieuze kans op de Double te maken.
Enige Nederlandse deelnemer op Maui dit jaar was Machiel Ittmann, die eveneens de ‘Hawaiian Double’ deed. Dubbele bandenpech (twee keer lek en falende gaspatronen), als gevolg waarvan hij vier kilometer lopend moest afleggen, strooide roet in het eten van de Hilversummer. Ittmann eindigde uiteindelijk als 190e en 31e in zijn age-group (35-39).

 UITSLAGEN
 XTERRA WORLDS, MAUI (USA)

MANNEN
————————
1 Eneko Llanos ESP 2:28:44
2 Olivier Marceau SUI 2:29:48
3 Josiah Middaugh USA 2:33:28
4 Dominic Gillen USA 2:33:53
5 Justin Thomas USA 2:34:31
6 Nicolas LeBrun FRA 2:36:58
7 Sylvain Dodet FRA 2:38:26
8 Hektor Llanos ESP 2:39:04
9 Jimmy Archer USA 2:40:39
10 Robert Latschen AUT 2:40:41

Machiel Ittmann 3.32.31

VROUWEN ———————–
1 Jamie Whitmore USA 3:01:35
2 Melanie McQuaid CAN 3:04:25
3 Danelle Kabush CAN 3:05:19
4 Melissa Thomas USA 3:05:38
5 Katrin Helmcke GER 3:07:43
6 Sibylle Matter SUI 3:08:17
7 Erika Csomor HUN 3:14:14
8 Lynley Allison NZL 3:15:28
9 Candy Angle USA 3:16:34
10 Stefania Bonazzi ITA 3:16:39


Bronnen / Links:
XTERRA Planet