Armand van der Smissen en Birgit Wellmanns winnen Naaldhof Duathlon

OSS – Armand van der Smissen won zondag de Naaldhof Run-Bike-Run in Oss. Na zijn goede prestaties de afgelopen weken – Nederlands kampioen en vice-Europees kampioen – was Oss voor Van der Smissen een goede gelegenheid om zich ook in een kleiner evenement niet ver van huis te tonen. Bij de vrouwen ging de winst naar de Duitse Birgit Wellmanns.

Van der Smissen liep de eerste ronde van 2,5 km samen met nationaal juniorenkampioen Gerbert van den Biggelaar, waarna hij geleidelijk steeds meer afstand nam van de concurrenten. Uiteindelijk bedroeg de voorsprong op Van den Biggelaar en Harm van Baar ruim 4,5 minuut.

Later op de middag vond over dezelfde afstand de finale van de Nederlandse verenigingscompetitie plaats. Deze serie werd gewonnen door Rob Barel en Michelle Fangmann. De finale van de verenigingscompetitie was het dit jaar spannender dan vorig jaar. Waren er vorig jaar nog 50 deelnemers, nu waren het er 150. Ook waren er meer verenigingen die een gooi probeerden te doen naar de titel. Uittredend kampioen TV Rijnmond en de nummer twee DSTV Aloha waren niet van plan minder te presteren dan vorig jaar. Ook VZC uit Veenendaal en Oceanus uit Aalsmeer kwamen met een sterke afvaardiging.

Na de uitgebreide speculaties over de kracht van de verschillende verenigingen die tot vlak voor de start doorgingen werden de atleten om 15:00 weggeschoten. Meteen was het Erik Simon Strijk van Oceanus die de leiding nam van een groot peloton. Bij de eerste passage, iets onder de acht minuten, waren het naast Strijk, Rob Barel, Ernst Bovenkamp en Andries Koers die zich licht afscheidden. Uit de achtervolgende groep sloten vervolgens Rob van Zanten en Edwin van Dort aan. De laatste vond het tempo nog niet hoog genoeg en ging samen met Barel en Bovenkamp er vandoor, vlak daarachter gevolgd door Van Zanten. In deze volgorde werd ook gewisseld naar het fietsonderdeel. Mede door een goede wissel was het Koers die daar al snel de tweede plek achter Barel kon innemen. Hij kon echter niet verhinderen dat Barel toch langzaam bij hem wegreed. Bij de tweede wissel had Barel zijn voorsprong uitgebreid naar een kleine minuut en gaf dit in de laatse loopronde ook niet meer weg. Daarachter was het dringen voor de tweede plaats. Met een voorsprong van
10 seconden kwam Koers van de fiets maar hij moest toezien hoe eerst Strijk en later ook de bij het fietsen opgerukte, Jeroen Korpershoek hem in de laatste kilometer nog voorbij liepen. Vlak daarachter was het Bovenkamp die beslag legde op de vijfde plaats.

Bij de verenigingen was het al net zo spannend als in de wedstrijd. Gelijk na de finish was het duidelijk dat de strijd zich toespitste op Oceanus uit Aalsmeer en Aloha uit Enschede. Beide verenigingen waren met vier atleten in de top-15 geeindigd en niemand kon dan ook met zekerheid zeggen wie de winnaar was. Ook de derde plaats was onderwerp van discussie. Gezien de overmacht van de twee eerste veregingen waren hier tal van kanshebbers. Uiteindelijk wat het VZC Veenendaal die de derde prijs bij de prijsuitreiking in ontvangst mocht nemen. Door het toewijzen van de tweede plaats aan Oceanus uit Aalsmeer werd het duidelijk dat DSTV Aloha zich nationaal verenigings kampioen 2004 mocht noemen. De studenten uit Enschede waren uitgetogen over hun overwinning. Aloha viel naast de winst ook op door het grote hoeveelheid deelnemers. Met maar liefst 32 personen kleurden zij het veld blauw-oranje. “Het is erg leuk dat we hier winnen, zeker ook omdat we volgende week ons 10 jarig bestaan vieren” aldus een opgetogen voorzitter. “We hadden het niet meer verwacht omdat Oceanus toch wel met veel mensen voorin zat” vervolgt hij “maar het is toch leuk om te zien dat het collectief hier toch wint”.

Bij de wedstrijdserie over de lange afstand (7.5 – 30 – 5) ging de winst naar Roland Besselink, voor Lars van der Eerden en Raimond van der Boom. Bij de vrouwen wist Danielle Krijgsman Saskia te Velde en Elsa Ketelaars voor te blijven.

 UITSLAGEN
 DUATHLON OSS

MANNEN
—————————
1 Armand van der Smissen 55.29
2 Gerbert van de Biggelaar 59.55
3 Harm van Baar 1.00.17
4 Jochen Janssen GER 1.04.44
5 Matthijs Westerbeek 1.05.05
6 Matthijs Buist 1.05.52
7 Bart Pepels 1.07.02

VROUWEN ————————–
1 Birgit Wellmanns GER 1.12.12
2 Marleen Stroomer 1.13.10
3 Anke Peters GER 1.21.54


Bronnen / Links:
Armand van der Smissen, Andries Koers
Naaldhof Run-Bike-Run Oss