Royce Kortekaas en Ingrid van Lubek winnen eerste NK Off-road

AMELAND – De eerste NK-titels in de discipline off-road triathlon zijn gisteren in handen gevallen van Royce Kortekaas en Ingrid van Lubek. Onder winderige, doch verder prima omstandigheden waren zij de eerdere winnaars van Tri-Ambla, Rob Barel, Paul ten Brink en Riikka Kelja, te snel af.

Er stonden gisteren ruim tweehonderd deelnemers aan de start bij de havenkom van Nes, waarmee de wedstrijd op Ameland wederom een forse groei in het aantal deelnemers kon noteren. Het zwemmen in de Waddenzee was dit jaar zwaar; de wind had de golven aardig opgezweept. Bij de heren hadden Ten Brink en Rost zich losgezwommen van de rest. Na enige tijd samen het veld aangevoerd te hebben reed Ten Brink weg bij Rost en nam alleen de leiding. Kortekaas zwom echter sterk en kwam als vierde het water uit. Op de mountainbike liet de man uit Nieuw-Vennep zien dat hij momenteel de sterkste off-road atleet is. Eén voor één haalde hij zijn concurrenten in: eerst Barel, toen Rost en als laatste, vlak voordat ze het strand opgingen, Ten Brink. Kortekaas kwam met zoveel vaart voorbij dat Ten Brink niet eens kon aanpikken. Vervolgens trok Kortekaas hard door en wisselde met twee minuten voorsprong. Ten Brink verwachtte op het vervolgstuk over strand ook nog door Barel en Rost te worden ingehaald, maar kon toch als tweede het Parc-Fermee bereiken, waarna tijdens het lopen zijn tweede plaats niet meer in gevaar kwam. De ontketende Kortekaas was toen al ver uit het zicht verdwenen. De afsluitende 10 km lopen door de duinen en over het strand waren volgens Kortekaas ‘lang en zwaar’ maar hij wist desondanks zijn voorsprong nog te vergroten.

“Dit was echt gaaf. Dit voelt echt heel goed aan. Met mijn eerste Nederlandse titel ben ik echt heel blij en na vorig jaar het Europese XTERRA-circuit te hebben gewonnen is dit mijn tweede grote overwinning”, aldus een dolblije Kortekaas na afloop.

Bij de dames kwam Ingrid van Lubek met twee minuten voorsprong op Riikka Kelja het water uit. Voor het eerst dit seizoen leidde dat uiteindelijk ook tot een overwinning op Kelja. Tijdens het fietsen wist Kelja nog wel voorbij Van Lubek te komen. Maar Van Lubek wist solo de teamstrategie van het Lookteam (zij werd door enkele sterke heren uit het team uit de wind gehouden) te weerstaan en beide dames startten vrijwel gelijktijdig aan het lopen. Daarbij was Van Lubek de sterkste. Waarmee haar Nederlandse titel ook de glans kreeg van een overwinning op haar in Nederlandse off-roadwedstrijden grootste concurrente Rikka Kelja, die vanwege haar Finse nationaliteit niet op het NK-podium kwam. Achter dit tweetal draaide Gonny Rosendaal een zeer sterke wedstrijd waarmee zij de zilveren medaille op het NK veroverde. Marijke Zeekant eindigde als derde Nederlandse vrouw.

 UITSLAGEN OFF-ROAD TRIATHLON AMELAND 
MANNEN

------------------------ 
1 Royce Kortekaas 2.10.41
 2 Paul ten Brink 2.13.23
 3 Huib Rost 2.15.11
 4 Machiel Ittmann 2.16.53
 5 Rob Barel 2.19.50 H40
 6 Jurgen Claassen 2.20.27
 7 Bas Borreman 2.21.29
 8 Frans van Heteren 2.23.09
 9 Rob Steegink 2.23.14
 10 Rob van Zanten 2.23.42 H40
VROUWEN
-----------------------
1 Ingrid van Lubek 2.29.18
 2 Riikka Kelja 2.30.11
 3 Gonny Rosendaal 2.45.14
 4 Marijke Zeekant 2.51.01 D40
 5 Yvonne Leek 2.57.54 D40
 6 Cora Barel 2.58.14 D40
 7 Jeanet Spigt 2.58.30
 8 Marije Siemensma 2.59.30
 9 Jeanet ten Kate 3.03.43
 10 Bianca Duursma 3.04.39

Bronnen / Links:
Royce Kortekaas
Tri-Ambla, Ameland