Wieke Hoogzaad en Dennis Looze nieuwe Nederlandse Kampioenen OD

ZUNDERT – De nationale triathlontitels 2004 zijn opgeëist door twee inmiddels oude rotten. Wieke Hoogzaad en Dennis Looze pakten in het verleden al meerdere NK-titels, maar moesten deze de laatste jaren aan zich voorbij laten gaan. In Zundert pakten de routiniers de titels vakkundig terug. De overallwinst in de wedstrijd ging echter wederom naar enkele buitenlanders: de Nieuw-Zeelander Shane Reed (die ook nog eens een nieuw parcoursrecord vestigde) en de Tsjechische Lenka Radova.

Hoogzaad werd in Zundert tweede achter Radova, en net voor de Duitse Joelle Franzmann. Deze drie Olympiagangers maakten de wedstrijd en verdeelden onderling de podiumplaatsen. Tracy Looze werd tweede op het NK. Zij liep bij het zwemmen een te grote achterstand op en moest zich bij het NK-zilver neerleggen, waar zij vorig jaar nog wist te winnen. Ingrid van Lubek pakte het NK-brons. De jongere garde moest het dus afleggen tegen de routiniers, maar hadden nog een onderling NK onder 23 jaar. Tanya de Boer pakte de beloftentitel, voor Birgit Berk en Michelle Fangmann.

Bij de heren ontstond na het zwemmen een kopgroep van negen atleten, die tijdens het fietsen een steeds grotere voorsprong wisten op te bouwen. In deze groep bevonden zich drie Nederlanders: Sander Berk, Dennis Looze en Bas Diederen. Zij leken de NK-medailles onderling te verdelen, maar Bas Diederen viel door een slechte wissel – hji kon zijn schoenen niet vinden – ver terug. De ereplaatsen werden wel verdeeld door mensen uit de kopgroep. Andere favorieten zoals Dimitri Gaag en Eric van der Linden zaten in de tweede groep en verspeelden daarmee hun kansen.
Looze en Berk vochten onderling het NK uit, waarbij Looze het sterkste bleek te zijn. Hij werd in de wedstrijd vierde. Twee en drie werden Cedric Fleureton (de winnaar van Zundert vorig jaar) en de Duitser Michael Raelert. Van der Linden wist uiteindelijk nog het NK-brons te pakken.

De titel onder 23 jaar was voor Youri Severin. Hij eindigde voor Jan Manenschijn.

 UITSLAGEN
 NK TRIATHLON ZUNDERT

MANNEN
————————
1 Shane Reed NZL 1.44.37
2 Cedric Fleureton FRA 1.45.28
3 Michael Raelert GER 1.45.47
4 Dennis Looze 1.46.06
5 Christian Ruderer GER 1.46.37
6 Sander Berk 1.47.10
7 Dmitry Gaag KAZ 1.47.52
8 Richard Allen GBR 1.47.53
9 Eric vd. Linden 1.48.27
10 Benjamin Pernet AUS 1.48.38

VROUWEN ———————–
1 Lenka Radova CZE 2.01.13
2 Wieke Hoogzaad 2.01.34
3 Joelle Franzmann GER 2.01.36
4 Lucie Zelenkova CZE 2.03.22
5 Tanja Allen GBR 2.03.40
6 Helen Lawrence GBR 2.04.04
7 Tracy Looze 2.05.11
8 Jenni Erskine AUS 2.06.43
9 Ingrid van Lubek 2.06.47
10 Tanya de Boer 2.07.19


Bronnen / Links:
De Bode Triathlon Zundert