Nederlandse delegatie naar WK Triathlon voor studenten

MALLORCA (ESP) – Op 3 juli vind in het Spaanse Palma de Mallorca het WK triathlon voor studenten plaats. Het WSK vind elke twee jaar plaats, de eerste keer was in 1992 in het Duitse Darmstadt. Het WSK 2004 is derhalve de 7e editie. De laatste editie was in 2002 in Nanao (Japan) en kende een ijzersterk startveld, waarin uiteindelijk een opvallende dubbele Tsjechische zege voor wereldtoppers Filip Ospaly en Lenka Radova. De laatste Nederlandse deelname aan een WSK was van Royce Kortekaas en Sione Jongstra in 2000 in Tiszaujvaros (Hongarije).

Begin maart deed de Stichting Studenten Triathlon een oproep aan iedereen die geïnteresseerd in deelname in Palma om zich aan te melden. Dit leidde tot reacties van een vijftiental atleten en atletes met allen het nodige niveau. Aangezien het WSK een wedstrijd van internationaal niveau is zijn in samenwerking met de NTB kwalificatiecriteria opgesteld. Als kwalifcatiewedstrijd is het NK in Zundert aangewezen, dat afgelopen weekend plaatsvond. Hier voldeden uiteindelijk totaal zes heren en twee dames aan de kwalificatiecriteria.

Van de gekwalificeerden heeft Jan Manenschijn aangegeven toch te kiezen voor een thuiswedstrijd in Holten die op dezelfde dag plaatsvindt. Ook voor Tanya de Boer en Birgit Berk pastte de triathlon van Holten beter in de planning, mede vanwege de late kwalificatiewedstrijd. Hierdoor zullen de volgende vijf heren Nederland in Palma vertegenwoordigen: Arjan Schilder, Freek de Boer, Jerzy Kasemier, Martin Pet en Sjoerd Veltman.

De groep reist gezamenlijk af en is inmiddels enthousiast bezig met de reisvoorbereidingen. Voor enkelen van hen is dit de laatste kans om deel te nemen aan een WSK. De atleten moeten een deel van de deelnamekosten zelf betalen, maar vanuit de Stichting Studenten Wereldkampioenschappen komt ook enige financiële ondersteuning. Verder zorgt de Nederlandse Triathlon Bond voor wedstrijdkleding, zodat de atleten op 3 juli in een passende oranje outfit kunnen starten.

Naast een individueel klassement vindt in Palma ook een teamcompetitie plaats, waarvoor de drie best geklasseerden per land punten scoren. Terwijl heel Nederland uitkijkt naar prestaties van het Nederlands elftal tijdens de finale van het EK voetbal op 4 juli, zal de dag ervoor dit Nederlands vijftal de eer van Oranje hoog houden. Wellicht komt er iets moois uit.

Bronnen / Links:
Bart van der Wal
University Triathlon World Championships 2004, Palma de Mallorca
International University Sports Federation
Stichting Studenten Triathlon