Drukke weken voor het Studenten Triathlon Circuit

WAGENINGEN – Afgelopen weekend vond de Thymos Triathlon Wageningen plaats, tevens de tweede wedstrijd van het Triathlon Studenten Circuit 2004. Op het overall podium de nodige studenten, waaronder de overal winnaars Marije Siemensma uit Delft en Piet van der Zwaag uit Enschede.

Sie mensma en van der Zwaag voeren na hun overwinning het klassement van het studentencircuit aan. Tweede en derde staan bij de heren Jasper Dijkstra uit Delft en Pieter Wolbers uit Enschede en bij de dames Hanneke Bodewes uit Enschede en Nina Pander uit Delft. In de studentensteden-competitie gaat Enschede aan de leiding, gevolgd door Groningen en als derde Wageningen, die het op eigen bodem goed deed.

Komend weekend staat al weer de derde wedstrijd uit het studentencircuit op het programma: de triathlon van Eindhoven. Deze wedstrijd in en rond recreatieplas Aquabest maakt al jaren deel uit van het circuit. De online inschrijving is inmiddels gesloten, maar op de dag zelf inschrijven is nog mogelijk. Twee weken na Eindhoven, op zaterdag 26 juni is de vierde en beslissende wedstrijd van het Studenten Circuit in Groningen. Dit is tevens het Nederlands Studenten Kampioenschap.

Het NSK triathlon is dit jaar voor het eerst opgesplitst in twee klassementen: wedstrijdlicentiehouders en niet wedstrijdlicentie houders. De wedstrijdlicentiehouders strijden over de Olympische afstand, een wedstrijd waarin ook punten van de Nationale Triathlon Ranking zijn te halen. Deelnemers met een recreatieve licentie of een daglicentie starten in Groningen op de kwart triathlon. Deze opsplitsing is in navolging van de nieuwe evenementenstructuur van de Nederlandse Triathlon Bond. De NTB verleent geen dispensatie meer aan studenten voor de wedstrijdlicentieplicht, zoals vorig jaar nog wel gebeurde. Veel topstudenten starten op de Olympische afstand, maar het is tegelijkertijd ongewenst studenten zonder wedstrijdlicentie toegang tot een NSK te ontzeggen. De gemaakte opdeling is sommigen wellicht bekend van het NSK wielrennen, waar al jaren een dergelijk systeem gehanteerd wordt. Het voorstel kwam dan ook mede van Studentensport Nederland, het orgaan dat toeziet op de toekenning van de NSK-status. Zij zullen ook de ereprijzen verschaffen die in beide wedstrijden klaarliggen voor diegenen die zich op 26 juni de snelste student en studente van Nederland tonen.

Bronnen / Links:
Stichting Studenten Triathlon