Aanvalslust wordt beloond in NK lange afstand Stein

STEIN – Chris Brands trok vandaag in Stein de stoute schoenen aan. Eenmaal op de fiets zocht hij onder het motto ‘de dood of de gladiolen’ het avontuur en zette iedereen op minuten achterstand, inclusief tweevoudig winnaar Gerrit Schellens. Het leverde hem zijn eerste NK-titel op in zijn lange triathloncarrière. Dat hij daarbij Schellens bij het lopen nog voorbij zag komen (daarmee zijn derde zege op rij in Stein neerzettend), was voor de man uit Bussum niet echt een domper.

Brands had in eerdere wedstrijden laten zien dit jaar over betere fietsbenen te beschikken “dus ik had van tevoren al aangekondigd dat ik zou gaan aanvallen tijdens het fietsen.” Brands kwam als eerste van de fiets, maar gezien de uitzonderlijke loopkwaliteiten van de Belg leek de overall winst eigenlijk al bij voorbaat geen haalbare zaak. De strijd om de gouden NK-medaille leek echter ook nog spannend te worden, aangezien de tweede Nederlander, Paul Verkleij, nog snel op Brands leek in te lopen. Bijna tien minuten achterstand werden teruggebracht naar twee, maar de inhaalrace bleek niet voldoende om Brands te achterhalen.

De wedstrijd werd hard gemaakt door het weer. Ondanks de wisselvallige voorspellingen bleef het grotendeels droog in en rond Stein. Uiteindelijk bleef de regen beperkt tot slechts één bui, maar dat was dan ook meteen een goede. De koude regen en de bijkomende temperatuurdaling zorgde voor rillende atleten op de fiets, spekgladde afdalingen en een fors aantal uitvallers.

Derde overall werd dus Verkleij, debuterend op de lange-afstandstriathlon. Het was meteen goed voor de zilveren NK-plak. Hij wist dankzij een uitstekend looponderdeel Dennis Geraedts in te rekenen en en passant ook te voorkomen dat Jan van der Marel alsnog zijn positie wist in te pikken. Verkleij was samen met Schellens de enige die de 30 kilometer binnen de twee uur wisten af te raffelen: 1:59 om 1:55.

Bij de vrouwen ook een primeur: voor de eerste keer in de rijke historie van Stein werd de wedstrijd gewonnen door een eigen inwoonster: Heleen bij de Vaate. Bij de heren ging Guido Savelkoul haar tien jaar geleden al eens voor. Bij de Vaate was Mariska Kramer en Riikka Kelja te snel af. Bij de Vaate wist na het zwemmen de schade beperkt te houden en fietste zichzelf weer terug tot dicht bij koploopster Kelja. Laatstgenoemde kwam verkleumd van de fiets af en moest toezien dat niet alleen Bij de Vaate, maar ook Kramer nog over haar heen kwamen. Kramer leek in de eerste loopronde nog wat seconden terug te snoepen, maar de benen lieten het later in de wedstrijd afweten. Bij de Vaate wist daarna nog fors uit te lopen en haalde aan de meet bijna een kwartier van haar tijd van vorig jaar af.

Bij de Masters was er – conform de inmiddels gerezen verwachtingen – een prachtige prestatie van Jos Everts. Hij kreeg echter onverwacht nog fors tegenspel van Edwin Ophof, die de
9 minuten verschil die hij opliep tijdens het zwemmen wist om te buigen in een voorsprong na het fietsen. Everts hield het hoofd koel en zette in de resterende 30 km lopen de zaken weer ruim recht.

 UITSLAGEN
 NK TRIATHLON (LD) STEIN

MANNEN
————————
1 Gerrit Schellens BEL 5:38:20
2 Chris Brands 5:47:09
3 Paul Verkleij 5:49:25
4 Jan van der Marel 5:52:42
5 Dennis Geraedts 5:53:19
6 Tiedo Tinga 5:55:36
7 Anton Mol 5:57:31
8 Jasper Reenalda 6:01:00
9 Jos Everts 6:03:44 H40
10 Edwin Ophof 6:06:17 H40

VROUWEN ———————–
1 Heleen bij de Vaate 6:23:57
2 Mariska Kramer 6:29:26
3 Riikka Kelja 6:39:01
4 Cora Vlot 6:42:10 D40
5 Marijke Zeekant 6:46:59 D45
6 Irene Kinnegim 7:10:13
7 Trudy Hollander 7:26:30
8 Carla van Rooijen 7:40:52
9 Marjolijn Visscher 7:45:25
10 Jolanda Muusse 7:52:48


Bronnen / Links:
River To Success Dutch Mountains Challenge, Stein