Topatleten vinden de weg naar Holten

HOLTEN – Vorig jaar was de Triathlon Holten voor het eerst een Olympic Qualifying Event. Door een verschuiving op de internationale kalender viel de Holtense wedstrijd toen precies in het weekend vóór het Europees kampioenschap. Dat hierdoor veel Europese atleten Holten links lieten liggen was voor de organisatie begrijpelijk, maar wel een teleurstelling. Dit jaar ziet het er stukken beter uit voor de organisatie in Holten.

Inmiddels is het de organisatoren duidelijk geworden dat de organisatie in Holten op wereldniveau zeker meekan. Opnieuw heeft de wedstrijd de ITU-status verworven. Nieuw dit jaar is dat de wedstrijd tevens onderdeel uitmaakt van een nieuw Europees circuit. Deelnemers aan de Elite-wedstrijd kunnen zowel punten verzamelen voor hun ITU-ranking (nodig voor Olympische kwalificatie) als voor de Europese ranglijst. Een verhoging van het prijzengeld met bijna 2500 euro moet de wedstrijd ook aantrekkelijk maken voor buitenlandse deelnemers. Door bovengenoemde zaken en het verhoogde prijzengeld verwacht de organisatie een groot contingent goede tot zeer goede buitenlanders die weer voor volop strijd zullen zorgen.

Uiteraard zal de nationale top, onder aanvoering van Eric van der Linden, gelukkig behouden voor de triathlonsport in Nederland, Dennis Looze en bij de dames Wendy de Boer, Tanya de Boer en Tracy Looze, er alles aan doen om een Nederlandse winnaar op het podium te krijgen. Daarnaast zijn wereldtoppers uit het verleden zoals Martin Krnavek, Dimitri Gaag, Peter Robertson en Simon Thompson bij de heren en bij de dames Kathleen Smet en Evelyn Williamson benaderd voor deelname.

Bij de recreanten blijft de Holtense triathlon ongekend populair. Tijdens de inschrijfavond van 7 januari waren alle series binnen de kortste keren weer volledig volgeboekt. Ook dit jaar zullen meer dan 1000 deelnemers van start gaan, waaronder weer meer dan 300 Holtenaren.

De parcoursen zijn, na de goede ervaringen van de laatste twee jaar, nagenoeg ongewijzigd. Dat betekent dat het zwemonderdeel wordt afgewerkt in de Schipbeek en Recreatiebad Twenhaarsveld. De toeristenweg op de Holterberg is wederom opgenomen in het fietsparcours. De deelnemers aan de Olympic Distance moeten twee keer de hellingen beklimmen. Het loopparcours voert door het dorpscentrum waarbij de finish is gesitueerd in het mini-stadion op de Smidsbelt. De laatste jaren is steeds gebleken dat het loopparcours door zijn hoogteverschillen erg selectief is, waardoor zowel bij de dames als de heren weer sterke winnaars verwacht mogen worden.

Sinds de vorige editie van de triathlon zijn de bestaande contacten tussen de Citogroep en de Triathlon Holten sterk geïntensiveerd. Uiteindelijk hebben die contacten geleid tot een driejarig contract waarbij de Citogroep als hoofdsponsor zal optreden tijdens komende edities van de Triathlon Holten. Citogroep is samen met de Rabobank Holten-Markelo en Oad Reizen Holten één van de drie hoofdsponsors van de Triathlon Holten.

Bronnen / Links:
Persbericht Stichting Triathlon Holten