Topveld verzamelt zich in Kijkduin voor XTERRA Netherlands

De XTERRA World Tour stopt sinds vorig jaar ook in Nederland. Aan het strand bij de Haagse badplaats Kijkduin start zaterdagavond 20 juli een groot aantal wereldtoppers uit de wereld van de (off-road) triathlon. Ze gaan de strijd aan tegen zichzelf, maar vooral tegen de elementen zee, golven, mul zand en een vaak meedogenloze wind. XTERRA Netherlands, zoals de Metterwoon Beach Challenge tegenwoordig heet, is een gigantisch strandspektakel met elk jaar vele duizenden toeschouwers op de boulevard.

De organisatie heeft kosten noch moeite gespaard om de wereldtop naar Nederland te krijgen. Zo staan uit het buitenland onder meer aan de start de legendarische Amerikaan Ned Overend (oud-wereldkampioen mountainbike en tevens voormalig tweevoudig XTERRA-wereldkampioen) en Canadees Mike Vine (goed voor 10 XTERRA-zeges in de afgelopen drie jaar). Naast de twee bovenstaande XTERRA-coryfeeën en nog diverse andere buitenlandse toptriatleten van het eigen Europese continent, is ook vrijwel de complete Nederlandse triathlontop aanwezig. Zo zijn daar de nationaal kampioen lange afstand Bert Flier, alsmede de nummer twee van het NK in Almere vorig jaar, Machiel Ittmann. Ook de kersverse nummers één en twee van het NK halve triathlon, Casper van den Burgh en Guido Gosselink en de nummer twee van het NK Olympische afstand, Huib Rost, staan aan de start.

Belangrijke outsider is wederom triathlonicoon Rob Barel, die zich na zijn afscheid van de topsport bij de Olympische Spelen in Sydney heeft toegelegd op het mountainbiken en daarbij inmiddels aansluiting heeft gevonden bij de Nederlandse top. Grappig is dat de carrière van Ned Overend precies andersom loopt. De voormalig wereldkampioen mountainbiken legt zich tegenwoordig toe op de (off-road) triathlon en komt daar voortreffelijk uit de voeten. De confrontatie tussen Barel en Overend belooft een bijzonder duel te worden.

In Kijkduin zijn slots te verdienen voor het WK XTERRA op Hawaii later dit jaar. Daar staan ook Olympische afstandskanonnen als Ivan Rana (Europees kampioen van afgelopen weekend), Olivier Marceau (wereldkampioen 2000) en Simon Lessing (veelvoudig wereldkampioen in de jaren negentig) aan de start.

Over belangstelling van atleten heeft de Kijkduinse strandtriathlon ook wat de breedte van het veld betreft niet te klagen. De wedstrijdserie liep enkele weken geleden al helemaal vol, waarna de organisatie het aantal beschikbare plaatsen uitbreidde van 150 naar 175. Deze waren echter ruim een week later ook allemaal vergeven. De recreatieve startserie is inmiddels ook volgeboekt, en ook het aantal estafette-teams is groter dan ooit. Er zal daarom geen inschrijving op de dag zelf meer mogelijk zijn.

Bronnen / Links:
XTERRA Netherlands / Metterwoon Beach Challenge Kijkduin