Jongstra en Van den Burgh plaatsen zich voor WK lange afstand

Sione Jongstra en Casper van den Burgh zijn na het triathlonweekend van Stein geselecteerd voor het WK lange afstand in Nice op 23 september. Zowel Jongstra als Van den Burgh eindigden in de lange afstand triathlon van Stein als 2e en voldeden daarmee aan de door de Nederlandse Triathlon Bond gestelde criteria.

De uitverkiezing van Jongstra is verrassend omdat zij niet in de nationale selectie zit en dit seizoen opeens als een komeet omhoog is geschoten. Van den Burgh maakt feitelijk deel uit van de Olympische afstandsselectie, maar besloot in Stein een gok te wagen voor afvaardiging voor het WK. Andere geselecteerden zijn bij de dames Marijke Zeekant en Bianca van Dijk en bij de heren Guido Gosselink en Vincent Bruins.

Tot winnaar van de loodzware Dutch Mountains Challenge werd de Belg Gerrit Schellens gekroond, maar smaakmaker was Casper van den Burgh, lid van de Olympische afstandsselectie en over twee weken actief als knecht op het EK in Hongarije. Van den Burgh was superieur bij het zwemmen en vergrootte zijn voorsprong bij het fietsen tot bijna zeven minuten op het hele veld.

Schellens, een uitmuntend marathonloper, stelde snel orde op zaken en liep de afsluitende 30 kilometer uiteindelijk 13 minuten sneller dan Van den Burgh. Sterk waren de prestaties van de licht aan de knie geblesseerde Enschedeer Guido Gosselink en van Vincent Bruins. De triatleet uit Hoorn kreeg de schrik van zijn leven toen na het zwemmen bleek dat zijn fietsband al in het parc fermee was leeggelopen. Hij begon dus met vijf minuten bandwisselen, waarbij hij de band ook nog eens niet helemaal vol kreeg.

Net buiten de top-tien finishte Richard van Diesen als eerste veteraan.

Bij de dames had Jongstra ongeveer dezelfde rol als Van den Burgh. Zij zwom samen op met Marijke Zeekant, heerste op de fiets en kwam daar met drie minuten voorsprong vanaf. Bij het looponderdeel kwam ze halverwege de man met de hamer tegen, doordat ze te weinig voeding tot zich had genomen. De Finse Kelja profiteerde daarvan en ging met de winst aan de haal.

Voor Van den Burgh was de voorbereiding voor Stein niet geheel vlekkeloos verlopen. Als lid van de nationale selectie op de Olympische afstand was het hem in eerste aanleg door de NTB verboden om deel te nemen aan Stein, omdat dat zou conflicteren met de voorbereiding voor de Olympische Selectie voor het EK Triathlon in het Hongaarse Györ over anderhalve week. Van den Burgh was daarvoor geselecteerd als ‘knecht’ voor Erik van der Linden.

Toen echter duidelijk werd dat Van den Burgh ook deel wilde nemen het WK lange afstand in Nice, zag de Werkgroep Topsport van de NTB zich geplaatst voor een dilemma. Na uitvoerig intern overleg bleek men bereid te zijn om Van den Burgh in aanmerking te laten komen voor een plaats in de lange-afstandsselectie, mits hij zich dan in Stein zou kwalificeren voor een plaats in de selectie. De communicatie hierover verdiende volgens NTB-teammanager Gerrino Mulder geen schoonheidsprijs, maar een en ander was vorige week goed uitgesproken met Van den Burg. Ook Van den Burgh stak daarbij de hand in eigen boezem: “Ik moet er wel bij zeggen dat ik zelf ook gewoon een duidelijkere keuze moet maken voor de lange afstand, om deze problemen te voorkomen in de toekomst. Ik ben dus gisteren ‘onvoorbereid’ aan mijn eerste 3/4 begonnen en niet zonder succes. Ook heb ik nu mijn WK kwalificatie op zak. Hoe het herstel zal lopen tot aan donderdag 4 juli voor de sprint kwalificatie op het EK zal bepalend zijn voor mijn prestatie daar. We zullen wel zien.”

 UITSLAGEN
 TRIATHLON STEIN

MANNEN
—————————-
1 Gerrit Schellens BEL 5.33.45
2 Casper van den Burgh 5.39.36
3 Rolf Lautenbacher GER 5.44.21
4 Guido Gosselink 5.46.01
5 Vincent Bruins 5.47.12
6 Frank Heldoorn 5:50:09
7 Machiel Ittmann 5:50:23
8 Tiedo Tinga 5:51:16
9 Michael Krijnen 5:55:36
10 Frans van Heteren 5:56:18

VROUWEN —————————
1 Riikka Kelja FIN 6.28.26
2 Sione Jongstra 6.32.25
3 Marijke Zeekant 6.36.55 D40
4 Cora Vlot 6.42.20
5 Silke Hamacher GER 6.44.15
6 Heleen bij de Vaate 6:58:58
7 Ellen vd Maagdenberg 7:16:57
8 Marlies van Amstel 7:32:40
9 Margriet Uil 7:36:33 D40
10 Gerry Gulikers GER 7:37:08


Bronnen / Links:
Gerrino Mulder
Dutch Mountains Triathlon Stein