Marianne Vlasveld wint wintertriathlon Wildhaus

WILDHAUS (SUI) – Marianne Vlasveld heeft zondag in het Zwitserse Wildhaus de eerste wedstrijd in de ITU Winter Triathlon Series gewonnen. Bij de MANNEN was het de Duitser Benjamin Sonntag die de winst pakte. Sonntag is dit seizoen aardig op dreef, aangezien hij al drie van de eerste vier wintertriathlons op zijn naam schreef. Zowel Sonntag als Vlasveld stonden 23 december samen al bovenop het podium in Scuol. In Wildhaus versloeg Vlasveld de regerend wereldkampioene Sigrid Lang met een halve minuut.

In Wildhaus (4.6 km hardlopen, 8 km mountainbiken, 11.2 km langlaufen) was het de Zwitser Iwan Schuwey die bij het lopen de toon zette. Sonntag keek bij de wissel tegen een achterstand van 28 seconden aan, maar zette dat tijdens het mountainbiken meer dan recht. Alleen Marc Ruhe was sneller op de mountainbike. Eenmaal op de latten kon niemand Sonntag meer bijhouden, en hij finisthe met een voorsprong van een kleine minuut op Ruhe.

Bij de vrouwen nam Vlasveld samen met Anna Caseras meteen de leiding en had een voorsprong van 20 seconden op Sigrid Lang. Het mountainbiken was vier ronden en ging gedeeltelijk langs skiers over de piste naar beneden. Vooral in deze afdaling kon Vlasveld winst boeken. Na het fietsonderdeel was de voorsprong lichtelijk uitgebouwd tot 30 seconden. Het langlaufen, ook 4 ronden, was over geaccidenteerd terrein en eigenlijk het onderdeel van Lang. De voormalig wereldkampioene langlaufen bij de junioren en regerend wereldkampioene bij de wintertriathlon begon dan ook voortvarend. In de eerste ronde wist ze er gelijk al 10 seconden af te halen. Maar Vlasveld pareerde de aanval door technisch sterk te blijven te skien. Bij Lang was inmiddels het beste er vanaf en liep weer achterstand op.

De op de derde plaats eindigende Karin Mobes had in deze wedstrijd weinig kansen. Na het lopen was de achterstand al opgelopen tot drie minuten. De fietster van huis uit (verscheidene deelnames aan WK’s en Tour Feminin) poogde bij het mountainbiken de achterstand te verkleinen maar viel daarbij hard in de afdaling. Op karakter maakte ze de wedstrijd af.

 UITSLAGEN
 ITU WINTERTRIATHLON WILDHAUS (SUI)

MANNEN
—————————
1 Benjamin Sonntag GER 1:15:53
2 Marc Ruhe LIE 1:16:50
3 Othmar Brügger SUI 1:17:18
4 Iwan Schuwey SUI 1:18:06
5 Josef Brügger SUI 1:19:54
6 Thomas Schrenk GER 1:20:18
7 Daniel Antonioli ITA 1:22:13
8 Adrian Ruhstaller SUI 1:22:41
9 Beat Brunner SUI 1:25:44
10 Bruno Schertenleib SUI 1:27:49

VROUWEN ————————–
1 Marianne Vlasveld NED 1:27:16
2 Sigrid Lang GER 1:27:45
3 Karin Möbes SUI 1:33:48
4 Gabi Pauli GER 1:36:16
5 Anna Serra ESP 1:40:05
6 Brigitta Kasper SUI 1:40:09
7 Ana Casares ESP 1:43:27
8 Inmaglada Pereiro ESP 1:46:01

 

Bronnen / Links:
Triathlon Digest
Frans Ittmann