Marianne Vlasveld trekt zegereeks door in Oberstaufen

OBERSTAUFEN (GER) – Marianne Vlasveld is dit seizoen duidelijk op dreef. Vandaag schreef ze met grote overmacht de ETU-wintertriathlon in het Zuid-Duitse Oberstaufen op haar naam. Het was de derde achtereenvolgende zege van de Friezin in het nog prille winterseizoen. Eerder dit jaar won Vlasveld (34) al een wedstrijd om de Swiss Cup en een World Cup in Wildhaus.

De van te voren bedachte taktiek was totaal anders dan het uiteindelijke wedstrijdverloop. Vlasveld dacht met het lopen een gaatje te moeten slaan om zo als eerste in de wisselzone te komen. Hier dan har langlaufschoenen aan te trekken om zo gelijk met de rest op de fiets te zitten. Ze zou dan het gat hebben moeten slaan in de tweede wissel. Het verliep echter anders…

De regerend wereldkampioene op deze discipline, Sigrid Lang, liep sterk en versnelde aan het eind van het lopen. Vlasveld had na het lopen een achterstand van 10 seconden. Door een slechte wissel werd de achterstand alleen maar vergroot. “Ik dacht: dit is een verloren race. Maar ik ben keihard gaan fietsen. Doordat we tegelijk waren gestart met de veteranen was ik het overzicht een beetje kwijt”, aldus Vlasveld In de verte bleek namelijk Lang te fietsen. Tijdens de klim wist Vlasveld haar bij te halen. “In de afdaling was ik veel sterker en ben ik gelijk d’r op en d’r over gegaan.” Elke ronde vergrootte ze haar voorsprong. Dankzij een snellere tweede wissel werd haar voorsprong 1 minuut. Met het
langlaufen kon Lang niets meer goed maken en uiteindelijk had Marianne een
voorsprong van anderhalve minuut.

Vorig jaar was Lang zowel in Oberstaufen als op het wereldkampioenschap nog veel te sterk. Vlasveld eindigde beide keren vorig jaar als derde. Met de zege in Oberstaufen stelt Vlasveld duidelijk haar kandidatuur voor de wereldtitelstrijd, over zes weken in het Italiaanse Brusson. De wintertriathlon is geen Olympische sport, hoewel er geruchten circuleren over een introductie op de volgende Spelen, in 2006 in Turijn.

 UITSLAGEN
 ETU WINTERTRIATHLON OBERSTAUFEN

MANNEN
—————————-
1 Benjamin Sonntag GER 1.03.49
2 Marc Ruhe LIE 1:03:50
3 Zibi Szlufcik GER 1:04:11
4 Iwan Schuwey GER 1:05:38
5 Daniel Antonioli ITA 1:06:04

VROUWEN —————————
1 Marianne Vlasveld 1:10:47
2 Sigrid Lang GER 1:12:27
3 Gabi Pauli GER 1:16:47
4 Angela Huy CZE 1:18:05
5 Sarka Grabmullerova RUS 1:59:58

 

Bronnen / Links:
Gerrino Mulder
Frans Ittmann
Wintertriathlon Oberstaufen
European Triathlon Union