ITU wint slepende rechtszaak over verkiezingen in Perth

De al sinds november 2000 slepende rechtszaak van zes nationale triathlonbonden tegen de ITU over de bestuursverkiezingen tijdens het ITU-congres in Perth is uiteindelijk gewonnen door de ITU. De Canadese rechter Gill oordeelde, 14 maanden na de zitting, dat weliswaar diverse afgevaardigden van nationale bonden ten onrechte de toegang tot het congres waren ontzegd, maar was van mening dat dat de verkiezingsuitslag niet substantieel heeft beinvloed.

Alhoewel de ITU dus als winnaar te voorschijn komt uit deze rechtszaak, liet de rechter zich behoorlijk kritisch uit over de koers van de ITU: “Geen enkele vereniging zou zich op een dergelijke confronterende en verdeeldheid zaaiende manier mogen opstellen”. Verder beschreef ze de statuten van de ITU bepaald niet als een voorbeeld van goed vakmanschap, daarbij wijzend op diverse fouten en inconsistente artikelen.

Alhoewel deze rechtszaak nu is afgerond, is de ITU nog niet geheel uit de juridische problemen. Kort voor Kerstmis werd zij namelijk door de bonden van Ierland en Costa Rica aangeklaagd vanwege vermeende financiele malversaties bij de ITU.

Bronnen / Links:
Triathlon Digest