Huub Maas wint makkelijk in veldduathlon Etten-Leur

Huub Maas viel niets te verwijten. Op een mede door hemzelf uitgezet parcours deed hij wat hij moest doen en finishte hij met liefst zes minuten voorsprong op de nummer twee, Izar van Gool. Omdat Rob Barel zich vanwege een blessure had afgemeld en de nationale duathlonselectie in zonniger Zuidafrikaanse oorden trainde, was er nauwelijks concurrentie voor de viervoudig Nederlands duathlonkampioen.

“Ik heb bij alle wedstrijden onder mijn collega’s reclame gemaakt voor dit prachtig evenement. Maar niet iedereen durft zo vroeg in het seizoen al diep te gaan.” Maas wel, hoewel dat niet nodig bleek. De Belgisch Kampioen Nico Huyberechts bijvoorbeeld was slechts op papier een tegenstander van formaat. In de eerste kilometers lopen wilde Maas nog wel de schijn ophouden om er een spannende wedstrijd van te maken. “Maar ja, sporten met de handrem erop is verrekte moeilijk”, aldus de laconieke winnaar.

Echt snel kwam Etten-Leurs beste sportman niet uit de startblokken. Izar van Gool en Paul Verkleij waren veel sneller weg. Na een rondje lopen werd de hiërarchie hersteld. Maas sloot met Huyberechts aan bij het duo koplopers. Toen dat een kilometer later ook niet hard genoeg meer ging, muisde de lichtgewicht er tussenuit.
Hij bleek niet meer te temmen, zelfs niet door de enorme waterplas waar de fietsers vier keer doorheen moesten. De hindernis had veel weg van een diep uitgevallen waterbak voor steeple-chasers, ideaal wellicht voor de nu ontbrekende Marcel Laros. Niet voor Maas, die juist voor dit ‘Lac de Kogelvanger’ even haperde en pardoes gestrekt een nat pak opliep. De rondes daarna nam hij het zekere voor het onzekere en omzeilde met een grote boog de waterpartij. Hij kon zich de omleiding permitteren, omdat de verschillen opliepen tot dik vijf minuten.

Huyberechts – vorig jaar door het ontbreken van wereldkampioen Benny Vansteelant in zijn land de beste duatleet geworden – had het ver achter Maas flink te stellen met Van Gool. Die nam soepeltjes de bossen rondom de Zandspui. De wielrenner/duatleet uit Terheijden kon zelfs een gaatje slaan van veertig seconden en hield nog genoeg over op de laatste drie kilometers lopen.
Verrassend was het optreden van Remco Otten. De fysiotherapeut uit Hoeven die furore maakte in het windsurfen en in die discipline bijna de Olympische Spelen haalde, was lopend en fietsend een revelatie. Otten keerde als negende terug.

Bij de veteranen was er een boeiend duel tussen de ervaren Amsterdamse triatleet Pim Veeger en cyclo-crosser Henk Broos. De man uit Oosterhout maakte net als in vorige edities een enorme sprong voorwaarts op zijn veldritfiets. Veeger was echter niet ver genoeg achtergelaten om Broos ook de eindzege te bezorgen. Bij de dames ondervond de van origine Finse Riika Kelja geen noemenswaardige tegenstand in de debuterende Sylvia IJsseldijk uit Hoeven.

Bronnen / Links:
Wim van de Broek
BN De Stem