Gerommel rondom ETU-congressen duurt voort

Nadat eerder dit jaar het door het ETU-bestuur bijeengeroepen buitengewone ETU-congres in Leuven werd afgelast, ligt nu ook het ‘alternatieve’ congres in Parijs op 26 januari onder vuur. Dit laatste congres werd uitgeroepen door president Didier Lehenaff, enkele dagen nadat hij door het sporttribunaal CAS weer in functie was gezet. Lehenaff was kort daarvoor door zijn collega-ETU-bestuurders weggestuurd.

Een laatste poging om gezamenlijk tot 1 congres te komen op neutraal terrein onder neutraal voorzitterschap strandde enkele weken geleden op de weigering van Lehenaff. Lehenaff zette zijn congres voor 26 januari door en nodigde inmiddels alle Europese federaties uit. Lehenaff zegde daarin het neutrale voorzitterschap toe en volledig nieuwe bestuursverkiezingen.

Inmiddels blijkt dat Lehenaff een afgevaardigde van het ITU-bestuur in gedachten heeft om het neutrale voorzitterschap van het congres op zich te nemen. Volgens de laatste correspondentie zal de ITU met haar dagelijks bestuur (met niemand minder dan voorzitter Les McDonald, secretaris Mark Sisson en penningmeester Bill Walker) afreizen naar Parijs. Zij zouden namens de ITU tevens garant staan voor alle kosten van het congres in Parijs. Met deze zet is een volledig democratisch verloop van het congres in het geding gekomen. Waar er al de verwachting was dat diverse bonden vanwege de onzekere status van het congres zouden wegblijven, zullen naar aanleiding van deze laatste ontwikkelingen waarschijnlijk meerdere bonden afhaken.

Het NTB-bestuur heeft inmiddels besloten om het congres in Parijs niet te bezoeken. “Welke resultaten het congres ook op zal leveren, deze zullen altijd bestreden worden door een aantal landen vanwege de vermeende illegaliteit van het congres. Het heeft geen enkele zin om daar geld aan te spenderen”, aldus het NTB-bestuur. “Daarnaast wekt het bezoeken van het congres de indruk dat de NTB het congres goedkeurt. Dat is zeker niet het geval. Wij zullen ons dan ook niet formeel afmelden, maar de uitnodiging gewoon negeren.”

Het laatste nieuws in deze ‘zaak’ is dat Didier Lehenaff door de Luxemburgse justitie inmiddels gesommeerd is om het congres op 26 januari af te gelasten, op straffe van een juridische procedure. De ETU is geregistreerd in Luxemburg.

Bronnen / Links:
Nederlandse Triathlon Bon