Geëmigreerde Nederlander laat triathlon na

De op 17-jarige leeftijd naar de VS geëmigreerde en in Holland, Michigan woonachtige Johan Visser heeft bij zijn overlijden een triathlon nagelaten. Visser, 19 januari overleden op 65-jarige leeftijd, vocht tegen een tumor in de hersenen, maar had in betere dagen meer dan tien Ironmans volbracht en was zelfs goed op weg om in elk Ironman-evenement ter wereld ooit gefinisht te zijn.

De tumor werd een jaar geleden ontdekt nadat Visser een toeval kreeg en was niet opereerbaar. Na de toeval was Visser’s linkerzijde nagenoeg verlamd. Desondanks deed Visser vorig jaar juni nog mee in de Lake Macatawa Sprint Triathlon in zijn woonplaats. Het zwemmen verliep nog redelijk goed, daarna worstelde Visser zich met één werkend been fietsend over het 20 mijl lange heuvelige parcours. Het looponderdeel (4 mijl) werd half wandelend afgelegd.

Bij de finish heeft Visser de plaatselijke sportschoenenwinkelier, Steve Webster, gevraagd of deze in zijn naam een triathlon wilde organiseren, waarvan de baten zouden gaan naar het kanker-onderzoeksinstituut in Grandville. Webster zegde toe, en op 22 juni 2002 zal daarom Johan’s Tri Fest plaatsvinden, een wedstrijd over de Olympische Afstand.

Bronnen / Links:
Inside Triathlon
Johan’s Tri Fest