Vansteelant verovert wereldtitel duathlon

Bij het WK Duathlon in het Franse Calais is de Belgische favoriet voor de eindzege, Benny Vansteelant wereldkampioen geworden. Huub Maas legde beslag op het brons, net achter de Franse titelverdediger Yann Millon. Ook Armand van der Smissen haalde zijn doelstelling ‘bij de eerste 8′ door als zevende over de meet te komen.

De algemene gedachte was dat het fietsparcours te licht zou zijn voor Vansteelant om tijdens het fietsen afstand te nemen van de snelle lopers Millon en Dereere, die vervolgens de wedstrijd zouden beslissen in de tweede run. Vansteelant had echter een ander strijdplan uitgewerkt. Hij had zich getraind op 10 km lopen met een eindsprint en fietsen op een groot verzet. Iedereen was verrast van zijn tussensprint zo’n 500 meter voor de eerste wissel. Hij kwam daardoor met voorsprong op de fiets en reed de concurentie uiteindelijk op ruim 2 minuten. Grote klasse.

Maas sportte een uitgebalanceerde wedstrijd en sprintte naar de tweede plaats bij het begin van de tweede run. Dat bracht hem op het podium. Uitgeput en voldaan want die derde plaats was het maximaal haalbare.

“Het eerste lopen ging super, ik had nog veel overschot toen ik in de wisselzone kwam. Tijdens de eerste fietsronde heb ik onmiddellijk gedemarreerd en Yann Millon [de op dat moment nog regerend wereldkampioen – HG] zat direct in mijn wiel. Ik dacht echt dat ik hem niet uit mijn wiel ging kunnen fietsen. Hij wou niet overnemen en in het lopen wist ik dat hij sneller dan mij zou zijn. Tijdens de tweede ronde heb ik na een keerpunt alles eruitgeperst, het ging wat bergop, tegen de wind in en hij brak. Op die manier kon ik een kloof slaan, maar de voorsprong groeide niet snel genoeg naar mijn idee. Gelukkig hebben Jurgen Dereere en Marino Vanhoenacker op dat moment schitterend afstoppingswerk gedaan en mijn overwinning is ook een deel hun overwinning. Ik heb veel aan hen te danken, dat besef ik maar al te goed” was het eerste commentaar van Vansteelant aan Kjerag.com nadat hij de eindstreep overschreed.

In de vrouwenwedstrijd was het lange tijd Irma Heeren die de wedstrijd hard maakte. Bij de eerste run sleurde ze aan de groep, waardoor het peloton in stukken brak. De kopgroep, die eerst nog uit 11 vrouwen bestond, werd door het tempo van Heeren uitgedund tot 6. Het fietsen werd gekenschetst door nat wegdek en valpartijen. Ook hier was Heeren veel aan kop te vinden. Dit brak haar echter op bij de tweede run. Snel viel de kopgroep van zes uiteen. Heeren werd in de laatste kilometer uiteindelijk naar de zesde plaats terugverwezen. Het was de Britse Steph Forrester die het goud greep na een sprint met de Amerikaanse Siri Lindley. Christiane Soeder eiste de derde plaats voor zich op, mede dankzij een uitstekend fietsonderdeel dat haar weer terug bracht bij de koplopers.

Yvonna Tinga opende zwak bij de eerste run, maar dankzij een uitstekende fietsprestatie kwam ze terug van een 38e naar een achtste plaats tijdens het fietsen. Ze deed niet anders dan groepjes inhalen en passeren en niemand was in staat om aan te pikken. Na 34 km sloeg het noodlot toe. Een glasscherf vernielde haar band. Diep teleurgesteld verliet ze de wedstrijd.

Alhoewel ze slechts beslag legde op de zesde plaats, was ook Irma Heeren erg gelukkig. “Ik heb alles gegeven tijdens het fietsen, dat was misschien niet de juiste tactiek. Ik ben een vechter en heb daarom de kop genomen tijdens het eerste loopgedeelte en op de fiets. Dan weet je wel dat je tijdens de laatste run het moet bekopen, maar dat vind ik niet erg. Mijn optie was een plaats bij de eerste acht en ik ben blij dat ik weer terug ben” vertelde een emotionele Irma Heeren na afloop. “Ik heb een moeilijk seizoen achter de rug waarin ik langst de kant moest blijven met een stressfractuur. Ik ben heel blij dat ik opnieuw terug ben en hopelijk kan ik volgend jaar opnieuw meedoen voor de wereldtitel. Vandaag heb ik misschien niet de juiste tactiek toegepast, maar dat is de aard van het beestje” besloot de Nederlandse die duathlon en wegatletiek op een succesvolle manier blijft combineren.

Bij de masters-40 was het de Brit Thomas Davies die de overwinning voor zich opeiste. Berrie Zoontjes was met een zesde plaats de snelste Nederlander. Bij de H45 was de winst voor David Walters (USA), bij de H50 de Tsjech Kresk Miroslavo. Bij de H55 ging Dick Benschop lange tijd mee voor een podiumplaats, maar een gebroken ketting maakte een eind aan zijn aspiraties. Winnaar werd uiteindelijk Mike McCartney (USA). Ook bij de H60 was het een Amerikaanse atleet, Cyril Leigh, die met het goud ging strijken.

Bij de dames masters-40 was de Britse Joyce Mark de snelste in 2.22.27. Ook bij de D45 was het een Britse atlete, Josie Hefferman, die de eerste plaats voor zich opeiste. Willy de Nooyer kwam mede door een uitstekende fietsprestatie bijna in het zicht van het podium, maar bleef steken op een vierde plaats. Bij de D50 was het wederom Terese van Lare die met een gouden plak naar huis ging, inmiddels alweer haar tiende wereldtitel. Ze overtrof zichzelf, was als D50 zelfs voor de D45 en zou ook bij de D40 nog op het podium gestaan hebben. Bij de D55 en D60 waren er geen Nederlandse deelneemsters. De Duitse atletes Elisabeth Onibeit en Frieda Metz waren de winnaressen.

Bij de junioren volgde Santiago Ascenco (BRA) zichzelf op als wereldkampioen. Jochen Cals werd uiteindelijk twintigste. Remy Vasseur had in de eerste loopronde ademhalingsproblemen. Na een inhaalrace op de fiets kwam hij terug tot een 22e plaats. Bij de dames junioren was het de Zwitserse Nicola Spirig die de titel pakte. Stephanie Kortekaas en Michelle Fangmann werden tiende respectievelijk dertiende.

 UITSLAGEN
 WK DUATHLON CALAIS

MANNEN
————————
1 Benny Vansteelant BEL 1:46:05
2 Yann Millon FRA 1:47:11
3 Huub Maas 1:47:40
4 Jurgen Dereere BEL 1:47:44
5 Marino Vanhoenacker BEL 1:47:52
6 Javier Garcia ESP 1:47:55
7 Armand van der Smissen 1:48:00
8 Daniel Fekl CZE 1:48:02
9 Felix Martinez ESP 1:48:08
10 Chad Kozak CAN 1:50:04

VROUWEN ———————–
1 Steph Forrester GBR 2:02:02
2 Siri Lindley USA 2:02:03
3 Christiane Söder GER 2:02:14
4 Fiona Lothian GBR 2:02:21
5 Edwige Pitel FRA 2:02:29
6 Irma Heeren 2:02:32
7 Erika Csomor HUN 2:03:41
8 Fiona Docherty NZL 2:06:35
9 Agnes Eppers BOL 2:06:39
10 Dolorita Fuchs SUI 2:06:56


Bronnen / Links:
Triathlon Digest
Bram van Lare
Kjerag