ITU dreigt met schorsingen vanwege rechtszaak

De International Triathlon Union (ITU) dreigt de nationale triathlonbonden van Duitsland, Ierland en Polen te schorsen als zij zich niet terugtrekken uit de rechtszaak die bij het Hooggerechtshof van British Columbia (CAN) aanhangig is gemaakt tegen de ITU. Dit is hen meegedeeld in een brief afkomstig van ITU-secretaris-generaal Mark Sisson van 4 oktober jongstleden. De laatste brief is een van de vele zetten in het keiharde spel tussen de beide kampen sinds april van dit jaar.

De DTU is de grootste en meest prominente van zeven triathlonbonden die de ITU hebben aangeklaagd vanwege o.a. de verkiezingen die plaatsvonden tijdens het ITU-Congres dat afgelopen april in Perth plaatsvond. Mark Sisson heeft verklaard dat de ITU de Cook Islands de bewuste brief niet heeft gestuurd aan de bond van de Cook Islands (een van de vier andere bonden die de petitie ondersteunden). Onbekend is nog of Costa Rica, Venezuela en Honduras de brief wel gehad hebben.

In de brief aan de DTU schrijft Sisson ondermeer: “Tenzij u zich onmiddellijk terugtrekt uit de rechtszaak, zal uw betrokkenheid zeer waarschijnlijk leiden tot financiele en andere schade aan de ITU in de komende maanden. Dergelijke verachtelijke activiteiten zullen niet getolereerd worden binnen onze anders vreedzame gemeenschap.” Sisson wijst er verder op dat de rechtszaak in strijd is met het ITU-handvest, dat stelt dat geschillen tussen de ITU en nationale federaties die niet door het Congres opgelost worden, dienen te worden voorgelegd aan het Hof voor de Arbitratie voor de Sport, welke vervolgens een voor beide partijen bindende uitspraak zal doen zonder de mogelijkheid van hoger beroep elders.

Op 7/8 november komt de zaak voor het Hooggerechtshof.

Bronnen / Links:
Triathlon Live