Rel ontsiert Limburgs Olympia-feest

Onderstaand bericht was te lezen in de maandag-editie van Dagblad ‘De Limburger’.

Rel ontsiert Limburgs Olympia-feest

Door Ivar Hoekstra

Waar overal in Nederland en vooral in Eindhoven het inhalen van de zo succesvolle olympische sporters een groot festijn was, werd de huldiging in Limburg afgelopen zaterdag overschaduwd door een fikse rel tussen de triatleten Wieke Hoogzaad en Silvia Pepels.

SITTARD – Het begint nog wel zo feestelijk. Met bloemen en oranje ballonnen werden de Limburgse Olympia-gangers warm onthaald door de altijd vriendelijke gastpresentator Arnold Vanderlijde. Tot het moment dat de voormalig boksheld Wieke Hoogzaad vraagt hoe zij terugkijkt op Sydney. “Hoe ik terugkijk op Sydney? Zeer teleurgesteld natuurlijk. Ik kwam bij het fietsen ten val. Scheurde mijn enkelbanden en brak een rib maar wist weer op te krabbelen. Ik had gedacht dat Silvia mij als knecht zou steunen en zich terug zou laten zakken. Toen bleek dat Silvia Pepels voor eigen succes was gegaan. Dat heeft het voor mij verpest. Ik lees en hoor nu overal dat Silvia het als enige van ons goed gedaan heeft in Sydney. Maar ze is de afspraken niet nagekomen, daar heb ik een bittere nasmaak aan over gehouden.”

Verbijstering in de zaal, verbazing bij Vanderlijde en ongeloof bij de geattaqueerde Pepels, die het huilen nader dan het lachen staat. “Nou ja, ik weet niet wat ik hoor! Wieke zou mij toch beter moeten kennen”, stamelt de atlete uit Stein. “Ik hoorde pas in de vijfde ronde dat Wieke gevallen was. Ik heb wel vijf keer achterom gekeken of ik haar zag. Wat had ik dan moeten doen?”, reageert Silvia.

“Dat is een leugen!”, bitst Hoogzaad. “Je wist al veel eerder dat ik gevallen was.” Vanderlijde probeert de boel – tevergeefs – met een kwinkslag te sussen (“dames, het is geen bokswedstrijd”). De rest van het interview gaat aan de uit het veld geslagen Pepels voorbij. In de zaal wordt schande gesproken van de onverwachte uithaal van Hoogzaad (“zoiets doe je na de wedstrijd, niet op zo’n moment”) maar de atlete uit Beek rechtvaardigt zichzelf met de uitspraak dat de waarheid maar eens gezegd moet worden. “Direct na de wedstrijd heb ik al tegen Silvia en coach Louis Delahaye gezegd dat onze ploegentactiek gefaald heeft. Toen ik thuiskwam en de kranten las en de videobanden bekeek, wist ik niet wat ik zag. Silvia kreeg alle lof toegezwaaid en werd ‘het lichtpuntje in een falend triathlonteam’ genoemd. Nu hoor ik zelfs dat de coach een team rond Silvia wil formeren. Dat is allemaal niet eerlijk, vandaar dat ik nu de waarheid maar eens vertel.”

Maar de waarheid van Hoogzaad is natuurlijk niet de waarheid van Pepels. “Er wordt helemaal geen team rond mij geformeerd. Louis is alleen bezig om voor mij een sponsor te zoeken. Ik begrijp echt niet wat ik in de ogen van Wieke allemaal verkeerd heb gedaan.”

Bronnen / Links:
Dagblad ‘De Limburger’