Record-aantal ITU World Cup races in 2001

De ITU heeft voor het volgende triathlonjaar met ruim 20 wedstrijden een record-aantal World Cup wedstrijden gepland. In afgelopen jaren waren er slechts ongeveer 10 World Cup evenementen per jaar. Naast diverse vertrouwde en populaire wedstrijden als Corner Brook, Sydney en Tiszaujvaros zijn er wedstrijden toegevoegd in ondermeer Japan (Yamaguichi), de VS (St. Petersburg en Phoenix) en Australië (Geelong en Melbourne). Op dit moment is nog niet alles zeker, aangezien er nog met diverse organisatoren overeenkomsten afgesloten moeten worden. Het World Cup circuit zal volgend jaar zes Europese wedstrijden tellen, waaronder eentje over het te verwachten parcours van de Olympische Triathlon in Athene 2004.

Voor de winnaar van het World Cup circuit is volgend jaar voor het eerst aan het einde van het seizoen een geldbedrag van 10.000 US Dollar beschikbaar. Dit bedrag wordt opgebracht door de gezamenlijke organisatoren.

In de Australische (sport)media wordt verwacht dat Sydney uiteindelijk toch de enige Australische World Cup wedstrijd in 2001 zal blijven. Aan de ene kant omdat de ITU op enkele punten de lat hoger heeft gelegd, ondermeer voor het prijzengeld dat bij iedere wedstrijd beschikbaar moet zijn. Daarnaast is de nationale triathlonbond, Triathlon Australia, bang dat meerdere wedstrijden dicht bij elkaar de nationale programmering in de wielen kunnen rijden. TA wil graag dat Sydney in ieder geval onderdeel van het World Cup circuit blijft uitmaken. De wedstrijd in Sydney, die ook model stond voor de Olympische wedstrijd, maakt al sinds de eerste editie van vijf jaar geleden deel uit van het World Cup circuit. Andere ingewijden hebben verklaard dat de aanmeldingen van Melbourne en Geelong meer tekenen van interesse waren dan echt serieuze kandidaatstellingen. Geelong was dit jaar – net als Zundert – een ITU Points Race.

Het voorlopige World Cup wedstrijdschema is als volgt:
25-03 Rio de Janeiro (Brazilië)
01-04 Hawaii (USA)
08-04 Phoenix (USA)
15-04 Gamagori (Japan)
22-04 Ishigaki (Japan)
29-04 St. Petersburg (USA)
13-05 Rennes (Frankrijk)
03-06 Marseille (Frankrijk)
07-07 Toronto (Canada)
14-07 Kelowna (Canada)
21-07 Edmonton (Canada)
29-07 Corner Brook (Canada)
04-08 Tiszaujvaros (Hongarije)
12-08 Yamaguichi (Japan)
25-08 Lausanne (Zwitserland)
16-09 Rimini (Italië)
29-09 Palermo (Italië)
07-10 Athene (Griekenland)
14-10 Sydney (Australië)
21-10 Melbourne (Australië)
28-10 Geelong (Australië)
04-11 Cancun (Mexico)

Bronnen / Links:
Triathlon Digest
ITU-newsletter