Eerste Olympisch goud voor Zwitserse McMahon

Bij de vrouwenwedstrijd op het Olympisch triathlon-onderdeel is de gouden medaille gewonnen door de Zwitserse Brigitte McMahon. Zilver ging naar Michellie Jones (AUS). Magali Messmer maakte het Zwitserse feestje compleet door de bronzen medaille te pakken.

Bij het zwemmen was het de Amerikaanse Sheila Taormina die de dienst uitmaakte, gevolgd door het Australische duo Nicole Hackett en Loretta Harrop. Van begin af aan nam de voormalig Olympisch zwemster Taormina de kop in de wedstrijd, om uiteindelijk met een voorsprong van ruim 30 seconden de wisselzone in te schieten. Daarachter bevond zich een peloton met 15 dames, waarin helaas niet de Nederlandse.
Na de eerste fietsronde was Taormina bijgehaald. In de kopgroep werden diverse pogingen ondernomen om vooruit weg te springen, maar telkens vergeefs. De Australische dames lieten niemand ontsnappen. In de tweede fietsgroep op ruim anderhalve minuut bevonden zich onder andere Silvia Pepels en de Belgische Kathleen Smet. De Nederlandse kopvrouwen, Wieke Hoogzaad en Ingrid van Lubek, zaten daar weer achter, op ruim 4 minuten.

De Nederlandse dames hadden bij het zwemmen de slag al gemist (halve minuut achter de kop uit het water) en Ingrid van Lubek had al in de wissel erg last van haar lies. Hoogzaad en Pepels kwamen in de tweede groep terecht, een minuut achter de kopgroep, maar mèt Carol Montgomery. Door een valpartij in de tweede ronde smakte een hele groep triatletes tegen het wegdek, waaronder Hoogzaad, Montgomery, Mieke Suys en Donnelly. Hoogzaad schaafde haar rechterdijbeen en enkel zodanig dat ze daar behoorlijk last van bleef houden. Ze kwam in de derde groep terecht bij Van Lubek. Pepels bleef in de tweede groep zitten. Montgomery was gelijk uitgeschakeld. Suys moest naar het ziekenhuis en had iets gebroken plus ernstige nekklachten.

Meteen na de tweede wissel liet de favoriete voor Olympisch goud, de Australische Michellie Jones, zich voor het eerst echt van voren zien. Er ontstond al snel een kopgroep van drie, met naast Jones ook Harrop en de Zwitserse nummer twee van het EK in Stein, Magali Messmer. Na enkele kilometers wisten ook achtereenvolgens Joanna Zeiger (USA) en Brigitte McMahon (SUI) aan te sluiten bij de koplopers. De koploopster uit het begin van de wedstrijd, Sheila Taormina, wist echter zeer goed zicht te houden op de koplopers.
Op ca. 7 km kwam de definitieve schifting in de kopgroep. Harrop raakte achterop, Zeiger verloor de aansluiting en Jones wist zich, samen met McMahon goed voorop te positioneren. In de slotfase wist McMahon Jones goed van zich af te houden en finishte uiteindelijk met 1 seconde voorsprong. Olympisch topfavoriete Jones moest derhalve genoegen nemen met het zilver. Messmer behield de derde plaats, waarmee dus tot grote verrassing van eenieder niet Australie, maar Zwitserland het podium domineerde. Binnen de eerste tien waren het naast Australie (3) en Zwitserland (2) ook de VS (2) en Frankrijk (2) die de toon gezet hebben. Verrassend is dat Lange-afstands Wereldkampioene 2000 Isabelle Mouthon ook hier een uitstekende zevende plaats wegkaapte.

 UITSLAGEN
 TRIATHLON OS SYDNEY

VROUWEN ———————–
1 Brigitte McMahon SUI 2:00:41
2 Michellie Jones AUS 2:00:42
3 Magali Messmer SUI 2:01:08
4 Joanna Zeiger USA 2:01:25
5 Loretta Harrop AUS 2:01:43
6 Sheila Taormina USA 2:02:47
7 Isabelle Mouthon FRA 2:02:54
8 Christine Hocq FRA 2:03:00
9 Nicole Hackett AUS 2:03:10
10 Nancy Kemp-Arendt LUX 2:03:15