Whitfield verrassende winnaar
MANNEN
triathlon OS

Een andere Simon dan Lessing, namelijk de Canadees Whitfield, mag zich de eerste Olympische triathlonkampioen noemen. Ook bij de
MANNEN
was het podium totaal anders van samenstelling dan vooraf door insiders werd ingeschat. Geen Lessing, geen Aussies.

Bij het zwemmen werd – zoals verwacht – hard geopend door het Australische zwem-fietsbeest Craig Walton. Echt wegkomen lukte hem echter niet; Simon Lessing wist zijn zog goed te volgen. Wel werd een klein gaatje geslagen met de rest van het veld.
In de eerste fietsronde wisten Walton en Lessing zich snel vergezeld door Hamish Carter (NZL) en Joachim Willen (SWE). Al snel werden zij bijgehaald door het grote peloton van ca. 25 man. In dit peloton alle favorieten, waaronder Dennis Looze en Eric van der Linden. Daarachter zat op 30 seconden een tweede groep, met daarin Rob Barel. Later zou ook de tweede groep zich bij het peloton voegen. In de volgende fietsronden werd diverse malen geprobeerd om weg te springen, waarbij het opvallend vaak Walton was die daar weer bij zat. Geen van de pogingen had echter succes, tot in de voorlaatste ronde. Toen wereldkampioen Olivier Marceau (FRA) wegsprong met de Zuidafrikaan Conrad Stolz, kregen ze de ruimte om weg te blijven. Hun voorsprong liep in de laatste ronde gestaag op tot een kleine minuut, enigszins geholpen door een valpartij in het grote peloton.

Lange tijd leek Marceau af te stevenen op de overwinning. Al snel liep hij van Stolz weg en had halverwege slechts 20 seconden van zijn voorsprong hoeven inleveren. In de tweede ronde bleek echter dat ook Marceau met zijn ontsnapping gegokt en verloren had. Rap kwamen de Duitser Stefan Vucovic, de Canadees Simon Whitfield en de Tsjech Jan Rehula dichterbij, Vucovic voorop. In rap tempo wisten ze een voor een Marceau te arresteren. Vucovic bleef enige tijd vooruit, maar Whitfield wist uiteindelijk ook bij hem te komen. Vlak voor het binnengaan van het stadion wist Whitfield een beslissende demarrage te plaatsen en eiste daarmee de gouden medaille voor zich op. Vucovic werd, verder onbedreigd en feestvierend tweede, Rehula legde vervolgens beslag op de derde plaats.

Inmiddels was Marceau verder afgezakt, en hij werd uiteindelijk zevende. Lessing kon tijdens het lopen geen potten breken en finishte nog net in de top-tien. Ook bij de heren konden de Nederlanders geen potten breken. Eric van der Linden kwam wandelend en zichtbaar teleurgesteld ergens in de middenmoot over de meet. Rob Barel genoot, ondanks zijn klassering, van de wedstrijd – die immers mogelijk zijn laatste op topniveau is.

 UITSLAGEN
 TRIATHLON OS SYDNEY

MANNEN
————————
1 Simon Whitfield CAN 1:48:24
2 Stefan Vucovic GER 1:48:40
3 Jan Rehula CZR 1:48:46
4 Dmitri Gaag KAZ 1:49:03
5 Ivan Rana SPA 1:49:09
6 Miles Steward AUS 1:49:14
7 Olivier Marceau FRA 1:49:18
8 Reto Hug SUI 1:49:21
9 Simon Lessing GBR 1:49:24
10 Tim Don GBR 1:49:28