Wereldkampioenschap Duathlon 2001 in Venray

Op het congres van de International Triathlon Union (ITU) is donderdag het WK duathlon 2001 toegewezen aan Venray. De Limburgse stad vormt volgend jaar van 8 tot en met 10 september het decor van de beste duatleten ter wereld.

De wereld-triathlonbond is in Perth bijeen voor het WK triathlon van aanstaande zondag. Daar ligt voor de triatleten de laatste kans zich te plaatsen in de top vijftig van de wereldranglijst, waarmee kwalificatie voor de Olympische Spelen kan worden bedongen. Op het congres is voorzitter Les McDonald herkozen als president van de ITU. Op de Canadees was veel kritiek gerezen omdat hij zijn bond op de rand van een faillissement zou hebben gebracht. Alleen al de televisierechten voor de Spelen zijn nodig om gaten in de begroting van de ITU te dichten. McDonald had echter de juiste vrienden om zich heen verzameld, zodat de man die vanaf de oprichting van de ITU in 1989 voorzitter is ook het hoogtepunt nog mee kan maken namelijk de Olympische triathlon op 16 en 17 september. Bronnen melden dat de als autoritair bekend staande president meteen daarna plaats zal maken voor een opvolger.

Venray-organisator John Raadschelders kon zijn geluk niet op. Eerst werd de Limburger gekozen in het ITU duathlon-comité wat de belangen van deze triathlon-variant wereldwijd moet gaan behartigen. Vervolgens kreeg zijn organisatie de wereldtitelstrijd toegewezen. Belangrijke tegenkandidaten waren er overigens niet.

De zogeheten Powerman Holland, zoals deze duathlon in Nederland bekend staat, wordt volgende zondag 7 mei voor de achtste keer georganiseerd. Acht jaar op rij is het al het open Nederlands Kampioenschap Duathlon. Dit jaar al doen duizend duatleten uit twintig landen mee. De verwachting is dat volgend jaar het dubbele aantal atleten naar het WK komt. Het is voor het eerst in de geschiedenis van de Nederlandse Triathlon Bond dat een WK in huis wordt gehaald. Dit jaar heeft de bond ook al de Europees kampioenschappen triathlon in Nederland. Van 5 tot en met 9 juli worden die in het ook al Limburgse Stein gehouden.

Bronnen / Links:
John Raadschelders