Recreatieve triathlons worden stayerwedstrijden in Vlaanderen

In welke triathlons mag er wel gestayerd worden? Deze vraag heeft men in Vlaanderen omgedraaid. In welke triathlons mag niet gestayerd worden? En die vraag is veel gemakkelijker te beantwoorden. Er zijn maar 5 triathlons waar het stayeren verboden wordt en de Vlaamse Triathlon en Duathlon Liga zal in deze 5 wedstrijden een sterke jury inzetten om het niet stayeren af te dwingen.

Voor de duathlon blijft het stayeren verboden. Alleen bij winterduatlon (met ATB of mountainbike) is het stayeren wel toegestaan. Men heeft wel als regel opgelegd dat lopen met een fietshelm op verboden is. Vooral bij de winterduathlons, waar meestal maar 3 km. gelopen wordt, is dat vervelend en tot nu toe heeft niemand kunnen uitleggen waarom dit verbod ingevoerd is.

De Vlaamse bond heeft de leden opgeroepen om bij aanschaf van een nieuwe fiets bij voorkeur een traditionele racefiets aan te schaffen. In de toekomst verwacht men dat alle recreatieve triatleten een fiets behoren te hebben die voldoet aan de regels van de internationale stayerwedstrijden.

Om de traditionele triatleten, die hun sport stayerloos willen uitvoeren, aan wedstrijdsport te helpen gaat de bond een circuit opzetten. Dit Vlaams niet-stayer circuit wordt door de bond van prijzen voorzien en de laureaten worden op de jaarlijkse feestavond van de triatleten in de bloemetjes gezet.

Voor dit circuit tellen de beste vier uitslagen van de volgende zes wedstrijden:
10-06: St. Laureins (OD)
24-06: Lokeren (Sprint + OD)
22-07: Beerse (OD)
27-08: Zele (Duathlon 7-42-5)
03-09: Meerhout (Sprint + 1/4)
06-09: Sluis-Knokke (1/4)

Wie betrapt wordt op stayeren wordt uitgesloten voor een prijs uit het eindklassement.

Bronnen / Links:
Bram van Lare