Olivier Marceau verrassende winnaar WK 2000

Wat min of meer verwacht werd, bleef uit. Bij het wereldkampioenschap OD Triathlon in Perth, Australië, is – verrassing! – geen Australiër wereldkampioen geworden. Olivier Marceau uit Frankrijk is de opvolger geworden van Dmitri Gaag en is daarmee de eerste Fransman die een WK Triathlon wint. Hij wist de Aussies Peter Robertson en Craig Walton voor te blijven.

Zelfs Marceau, een 27-jarige Parijse politieman, was verbaasd over zijn eigen overwinning: “Voor de start dacht ik dat finishen bij de eerste tien al een uitstekend resultaat zou zijn”. Marceau finishte slechts veertien seconden voor Peter Robertson. Robertson was bij het lopen sterk komen opzetten. Ongeveer twee kilometer voor de finish lag hij nog vierde. Kort daarachter Greg Walton en op de vierde plaats de tweede (!) Fransman, Carl Blasco.

Marceau had het geluk dat hij twee landgenoten mee had in de eerste groep. “We moesten hard werken op de fiets. Het was lastig in de regen en op de gladde wegen, gekkenwerk. Ik was er zeker van dat als ik na het fietsen een gaatje had, ik het lopen met een leuke voorsprong kon beginnen. Ik moest natuurlijk nog wel wat reserves overhouden voor het laatst”. Het bleek een goede strategie.

Eric van der Linden en Dennis Looze finishten beiden in de top-tien: Eric als zesde, Dennis als negende. Van der Linden en Looze dankten hun top tien klasseringen aan een sterk looponderdeel. Hun looptijden over de tien kilometer waren de derde en zesde beste van de dag. Met zijn negende plaats is ook Dennis Looze weer goed in de race voor een Olympisch startbewijs.

Bij de dames bleef de titel in Australische handen. Nicole Hackett (21, en al eerder tweevoudig wereldkampioen bij de junioren) bevestigde de Australische hegemonie bij de dames. Wel wist de Canadese Carol Montgomery beslag te leggen op de tweede plaats, zodat het podium niet weer alleen maar bestond uit Australische dames. De uitslag werd als ‘voorlopig’ betiteld, toen ontdekt werd dat het loopparcours meer dan 2km te kort bleek omdat slechts drie van de vier te lopen ronden werden afgelegd. Het Canadese team protesteerde tegen de uitslag, omdat bij een volledig parcours Montgomery Hackett zeker zou hebben ingehaald. Hun protest werd echter afgewezen en daarmee bleef de uitslag staan.

Na het fietsen had Hackett ruim twee minuten voorsprong op Montgomery. Zoals gebruikelijk wist de laatste tijdens het lopen flink toe te slaan, maar kwam uiteindelijk slechts zeven seconden tekort om Hackett van de titel af te houden. Montgomery noteerde een looptijd van 27’12. Hackett finishte in 1:54’43, Montgomery in 1:54’50. De oud-wereldkampioen, Loretta Harrop, was vanwege een blessure niet aan de start verschenen. Van de Nederlandse dames werd Wieke Hoogzaad 15e, en Sylvia Pepels 36e. Ingrid van Lubek en Lucienne Groenendijk vielen uit.

 UITSLAGEN WK TRIATHLON PERTH 
MANNEN

------------------------
1 Olivier Marceau FRA 1:51'41
2 Peter Robertson AUS 1:51'54
3 Craig Walton AUS 1:51'59
4 Carl Blasco FRA 1:52'08
5 Hamish Carter NZL 1:52'14
6 Eric vd Linden 1:52'16
7 Hunter Kemper USA 1:52'17
8 Stephan Bignet FRA 1:52'18
9 Dennis Looze 1:52'25
10 Greg Bennett AUS 1:52'27 VROUWEN ----------------------- 1 Nicole Hackett AUS 1:54'43
2 Carol Montgomery CAN 1:54'50
3 Michillie Jones AUS 1:55'25
4 Barb Lindquist USA 1:55'41
5 Anja Dittmer GER 1:55'46
6 Sheila Taormina USA 1:55'50
7 Emma Carney AUS 1:55'56
8 Brigitte McMahon SUI 1:55'58
9 Akiko Hirao JAP 1:56'01
10 Siri Lindley USA 1:56'02

Bronnen / Links:
Triathlon Live