Parcoursproblemen WK Perth niet eerste keer

Het internationale imago van de triathlonsport heeft afgelopen zondag met de “Blunder van Down Under” weer een knauw gekregen toen in de vrouwenrace het loopparcours meer dan twee kilometer te kort bleek. De vrouwen liepen slechts drie van de vier te lopen ronden. De kritiek in de Australische media was niet mals.

Loreen Barnett, de technisch afgevaardigde van de ITU, verklaarde in eerste instantie dat na een eerste controle van het parcours en de officials alles in orde leek. De organisatoren waren ervan overtuigd dat het parcours goed was uitgemeten en dat de vrouwen het juiste aantal ronden hadden gelopen, en dat er een probleem was bij de tijdwaarneming. Maar ook daar bleek alles in orde. Bij navraag bij de instantie die het parcours had nagemeten bleek dat de meting correct was uitgevoerd. Toen zij er nogmaals naar keken, zagen zij dat de dames vier ronden hadden moeten lopen.
Barnett: “Het is heel vervelend. We betreuren het allemaal dat dit is gebeurd en we hebben het heel serieus opgenomen. Het had niet mogen gebeuren en we zoeken naar een manier om de atleten tegemoet te komen”.

De problemen rond de lengte van het loopparcours bij de vrouwenrace kwamen pas aan het licht nadat de Canadese equipe na afloop een protest had ingediend. De vijfkoppige jury beraadslaagde meer dan twee uur en kwam vervolgens tot de conclusie dat de resultaten bleven staan. Er werd echter geen verklaring gegeven waarom het protest van de Canadezen werd afgewezen.

De organisatoren van het WK 2000 in Perth hebben de problemen rondom het te korte parcours bij de vrouwen geweten aan een computerfout. Volgens de organisatoren is het veroorzaakt door “een foute overzetting van de parcourskaart van papier naar CD-ROM”. Een typische verklaring, gezien het feit dat de vrouwenrace de derde van de dag was op hetzelfde parcours, en dat er bij de twee eerdere series (junioren) de problemen zich niet voordeden, evenmin bij de
MANNEN
wedstrijd later.
Race-director Toni O’Donnell verklaarde dat haar team een deel van de verantwoordelijkheid draagt, maar dat de ITU, als verantwoordelijke voor het WK, voorzover zij wist zelf het parcours niet heeft nagemeten.

Het debacle rond het te korte loopparcours tijdens het WK in Perth was overigens niet de eerste keer. Ook tijdens het WK 1997 in dezelfde stad was het loopparcours enkele honderden meters te kort. Bij de
MANNEN
liepen toen zeven atleten tijden onder de 30 minuten.

Bronnen / Links:
Triathlon Live