Eric van der Linden plaatst zich voor OS

Met een vierde plaats tijdens de World Cup wedstrijd in Sydney heeft Eric van der Linden zich verzekerd van een startbewijs voor de triathlon op de Olympische Spelen in september. Van der Linden hoefde op het parcours waar straks in september de Olympische triathlon gehouden wordt alleen de Australier Peter Robertson, de Duitser Stefan Vuckovic en Volodymyr Polikarpenko uit de Oekraine voor te laten gaan.

Vorig jaar noteerde Van der Linden al twee top-8 noteringen, waardoor hij van NOC*NSF dit jaar slechts vormbehoud hoefde te tonen. Dat kon hij doen door bij een World Cup-wedstrijd bij de beste twaalf te eindigen. Aan die norm heeft Van der Linden nu ruimschoots voldaan.

De 25-jarige Schagenaar klom na 1,5 kilometer zwemmen als 22e uit het water, waarna hij zich tijdens het fietsen rustig hield in een groot peloton van ruim veertig atleten. Hij startte de afsluitende tien kilometer lopen op een 18e plaats, waarna hij zijn concurrenten voor hem een voor een oppikte. Winnaar Robertson bleef hem uiteindelijk 43 tellen voor en eindigde in 1.49.32.

Door zijn vierde plaats passeerde Eric van der Linden zijn collega Rob Barel op de wereldranglijst. Van der Linden staat nu 23e, Barel 31e. Van der Linden is na Ingrid van Lubek nu de tweede Nederlandse triatleet die zich definitief heeft geplaatst voor de Olympische Spelen. Van Lubek toonde het vereiste vormbehoud eerder dit jaar met een tiende plaats in de World Cup wedstrijd van Rio de Janeiro.

Een goede stap in de richting deed dit weekeinde ook Wieke Hoogzaad, die net als Van der Linden na een sterk looponderdeel op een vierde stek finishte in de wedstrijd bij de dames. De winst ging naar de Australische Michellie Jones, met de Zwitsersen Brigitte McMahon en Magali Messmer als twee en drie.

Hoogzaad (29), de Europees kampioene triathlon van 1998 die na bijna een jaar blessureleed pas twee weken geleden haar rentree maakte op het hoogste niveau, heeft nu voor de eerste keer voldaan aan de kwalificatie-eis van NOC*NSF. Voor definitieve plaatsing moet zij in een wedstrijd op hetzelfde niveau nog een keer bij de beste acht eindigen. De kans is groot dat al over twee weken zal gebeuren, bij het wereldkampioenschap in het Australische Perth. Het deelnemersveld zal daar niet sterker zijn dan in Sydney.

Bronnen / Links:
NTB-Nieuwsbrief