Positie ITU-president wankelt

Les McDonald, voorzitter van de Internationale Triathlon Union, ligt onder vuur. Vooral in de Europese bond bestaat stevige oppositie tegen de Canadese solist. De ETU vindt McDonald niet langer acceptabel als voorzitter en wil op het wereldcongres van 27 april in Perth af van de Canadees.

In Perth is McDonald herkiesbaar voor een vierde termijn als president van de ITU. Maar de man die het triathlon in recordtempo de olympische status bezorgde, wordt beschuldigd van financieel wanbeheer, niet-naleving van de eigen statuten en valsheid in geschrifte. Hij zou met regelmaat notulen hebben vervalst.

De ITU leeft al jaren op de rand van een financieel bankroet. McDonald leende in 1998 drie miljoen gulden van het IOC om de organisatie van de wereldbeker te kunnen garanderen. Bovendien heeft de wereldbond een schuld van
4 miljoen gulden aan het marketingbureau van PSI, die voor 31 december 2000 moet worden voldaan. Daarnaast resulteerde het WK 1999 in Montreal in een verlies van 450.000 gulden.

De Europese federatie verwijt McDonald geld uit te geven dat hij nog niet in zijn bezit heeft. De Canadees wil de schulden voldoen met de inkomsten uit de televisie-opbrengsten van de olympische triathlon in Sydney. Door zijn manier van boekhouden begint de ITU na Sydney met een lege kas aan het traject naar Athene 2004.

McDonald is binnen de ITU de man van het eerste uur. Elf jaar geleden werd hij gekozen tot eerste voorzitter. Zijn grootste triomf vierde hij op het IOC-congres van 1994 in Parijs. Daar slaagde hij er in de triathlon in het olympisch programma van Sydney te laten opnemen.