Klazienaveen klaar voor NK halve triathlon

KLAZIENAVEEN – De negende editie van de Plus Fischer triathlon in Klazienaveen is zondag het decor van het NK over de halve afstand. Met bijna 300 atleten aan de start kan gesproken worden van een groot startveld. Ook de kwaliteit is in orde, met diverse bekende atleten. Dirk Wijnalda, de laatste twee jaar winnaar van het NK over de middenafstand, zal zijn titel verdedigen. Het complete podium van 2014 is van de partij, want ook Diederik Scheltinga en Edo van der Meer zijn erbij zondag. Bij de vrouwen is van het erepodium van vorig jaar alleen Sandra Wassink aanwezig.

De strijd in Klazienaveen lijkt op voorhand wijd open te liggen. Snelle zwemmers als Martijn Dekker, Edo van der Meer, Youri Severin en Evert Scheltinga kunnen de wedstrijd vanaf het begin hard maken. De vraag is wat er daar achter zal gebeuren, als de atleten die het meer van hun fietsen en lopen moeten hebben, op gang komen. Atleten als Sven Strijk, Diederik Scheltinga en Terrence Olaria en vervolgens ook Thijs Koelen en Dirk Wijnalda zullen zo ver mogelijk op willen rukken. De vraag zal zondag ook zijn in hoeverre atleten die op zaterdag bij het NK sprint in Veenendaal aan de start staan, op zondag voldoende hersteld zijn van hun inspanningen. In 2014 trok Wijnalda pas in het slot van de wedstrijd, na een slopend looponderdeel aan het langste eind. De Bunniker mag zondag opnieuw hopen op dit scenario.

Bij de vrouwen is de titel vacant, nadat de winnares van 2014 Sione Jongstra een pauze inlastte wegens zwangerschap. Sandra Wassink, de nummer twee van vorig jaar, is wel van de partij. Net als bij de MANNEN, is ook bij de vrouwen de vraag wie de snelle zwemsters gaat achterhalen. Wassink, Sarissa de Vries, Mirjam Weerd en Karlijn van der Burg zijn sterk op het eerste onderdeel. Atletes als Tineke van den Berg, Carla van Rooijen, Anne Zijderveld, Grada Boschker en Miriam van Reijen komen doorgaans vooral tijdens het fietsen en lopen naar voren. De Vries en Van Rooijen bewezen eerder deze maand met podiumpekken bij de Ironman in Maastricht al dat het met de inhoud goed zit. In Klazienaveen moet blijken of ze voldoende hersteld zijn om opnieuw te kunnen vlammen.

Het NK vindt zondag plaats midden in Klazienaveen. Atleten zwemmen in het Van Echtenskanaal, wisselen in het centrum en krijgen dan een, volgens de organisatie snel en vlak fietsparcours aangeboden in de natuur van zuidoost Drenthe. Het looponderdeel en de finish vinden vervolgens plaats in het centrum van Klazienaveen. Het NK begint zondag om 11.00 uur.

Bronnen / Links:
Plus Fischer triathlon Klazienaveen