Diederen en Van Vlerken maken favorietenrol waar in Maastricht

Bas Diederen - IM Maastricht 2015MAASTRICHT - De eerste Ironman op Nederlandse bodem heeft ook meteen twee Nederlandse winnaars opgeleverd. Bas Diederen schaarde zich in het - helaas schaarse - rijtje Nederlanders die ooit een Ironman wisten te winnen. De laatste keer was inmiddels al negen jaar geleden, toen Frank Heldoorn in zijn afsluitende topsportjaar de Ironman UK in Sherborne wist te winnen. Yvonne van Vlerken zegevierde bij de vrouwen en pakte daarmee drie weken na haar winst in de Challenge Roth opnieuw een grote overwinning en haar zesde Ironmanwinst in haar carrière.

Martijn Dekker kwam als eerste uit de Maas, met teamgenoten Mark Oude Bennink en Diederen en daarnaast Alberto Casadei en Tim Brydenbach in zijn kielzog. Het vijftal koos meteen de aanval en liet elkaar ook niet los. Met nog zo’n twintig kilometer te gaan plaatste Diederen uiteindelijk een aanval om vanaf de koppositie aan de marathon te kunnen beginnen. In no time nam hij een vijftal minuten voorsprong, terwijl de groep achter hem uiteen viel. Op de marathon was Diederen vervolgens ongenaakbaar. Alleen in de eerste helft wist Oude Bennink als enige nog enigszins het hoge tempo van Diederen te volgen, maar later in de wedstrijd moest ook hij een veer laten en liep Diederen nog verder uit om bijna in zijn eigen achtertuin de eerste Nederlandse Ironman te winnen.

Yvonne van Vlerken - IM Maastricht 2015Bij de vrouwen was Sarissa de Vries de eerste uit het water, met Van Vlerken er op vier minuten als vijfde achter. Lange tijd bleef De Vries nog op kop, terwijl Van Vlerken langzaam maar zeker haar opmars maakte en uiteindelijk De Vries passeerde. Maar daarvoor, ongeveer halverwege, pakte een sterk fietsende Elke Schemmann de kop over en bleef brutaal vooruit. Met acht minuten voorsprong op Van Vlerken wisselde de Utrechtse agegrouper als eerste, maar tijdens de marathon moest zij haar inspanningen op de fiets bekopen en viel ze uit. Van Vlerken ging onverdroten voort, bouwde haar voorsprong op De Vries gestaag steeds verder uit en finishte uiteindelijk onbedreigd en overall als 23e. Met De Vries - in haar debuut op de lange afstand - op twee en Carla van Rooijen op drie was het podium bij de vrouwen geheel rood-wit-blauw gekleurd.

De Ironman Maastricht was, alle eerdere aspiraties en pogingen in de afgelopen decennia ten spijt, de eerste grootschalige hele triathlon in Nederland naast Almere sinds het ontstaan van de Holland Triathlon in 1981.

UITSLAGEN 
IRONMAN MAASTRICHT 
MANNEN ------------------------------
 1 Bas Diederen        8.27.18
 2 Mark Oude Bennink     8.35.15
 3 Alberto Casadei    ITA 8.38.04
 4 Tim Brydenbach    BEL 8.40.38
 5 Matic Modic      SLO 8.44.11
 6 Cyriel Viennot    FRA 9.01.06
 7 Xavier Torrades    ESP 9.02.01
 8 Remy Vasseur        9.01.18
 9 Mike Schifferle    SUI 9.04.03
10 Hannes Cool      BEL 9.04.44
VROUWEN -----------------------------
 1 Yvonne van Vlerken     9.39.24
 2 Sarissa de Vries      9.58.44
 3 Carla van Rooijen     10.04.38
 4 Carolin Rehrrieder  GER 10.19.57
 5 Steffi Jansen     GER 10.28.05 
 6 Irene Kinnegim      10.34.46
 7 Olga         POL 10.36.14 
 8 Leila Kuenzel     GER 10.38.54 
 9 Maria Lemeseva    RUS 10.40.04 
10 Sonja Barth      GER 10.43.38
Bronnen / Links:
- Ironman

Reageer

Reageren? Graag! Maar hou je wel aan onze huisregels.

6 reacties

 1. Frans - 4 augustus 2015:

  Elke Schemmann DNS???

 2. Martin - 3 augustus 2015:

  @Gil: de uitslag kun je vinden op de site van Ironman: http://www.ironman.com/triathlon/events/emea/ironman/maastricht/results.aspx

 3. Gil - 3 augustus 2015:

  Of beter: Iemand een idee waar we de volledige uitslag kunnen vinden?

 4. Gil - 3 augustus 2015:

  Iemand een idee waar we kunnen de volledige uitslag vinden?

 5. Kneh - 2 augustus 2015:

  Tjezus Jaap, ga wat nuttigs doen joh.

 6. Jaap - 2 augustus 2015:

  … het rijtje nederlanders DAT….

»
«