AmRo Triathlon: triathlon voor schoon water

AMSTERDAM / ROTTERDAM – In 2013 vond voor het eerst de Amsterdam-Rotterdam triathlon plaats. Een kleinschalige point-to-point triathlon van het centrum van Amsterdam naar het centrum van Rotterdam. Geen wedstrijd, maar gewoon 2,5 km zwemmen in de Amstel vanaf de Stopera naar het Amstelstation, 70 km fietsen langs de IJssel en de Maas naar Capelle aan de IJssel, en tot slot 17,5 km lopen langs de IJssel en de Nieuwe Waterweg naar het stadhuis van Rotterdam. Al met al verbindt de AmRo triathlon zo 13 gemeenten,
6 rivieren,
5 waterschappen en
2 provincies. En dat alles geheel in het teken van schoon water. Naast het inschrijfgeld wordt daarom van deelnemers verwacht dat ze ook geld inzamelen voor Stichting Aquarius ten behoeve van het schoonmaken van rivieren.

De eerste editie telde slechts drie deelnemers, organisator Erik van Loon incluis. Een jaar later zou de omgekeerde AmRo triathlon gehouden worden (lopen, fietsen en zwemmen van Rotterdam naar Amsterdam) omdat ze geen sponsors konden vinden. Dit jaar is dat wederom het geval, maar Van Loon vindt het gewoon zo leuk dat hij het toch maar weer heeft laten doorgaan. De Amsterdam Rotterdam triathlon vindt dit jaar plaats op zondag
2 augustus.

Omdat het nadrukkelijk geen wedstrijd is, is het de bedoeling dat deelnemers zoveel als mogelijk dicht bij elkaar moeten blijven om dat er nu eenmaal geen verkeersafzettingen of verkeersregelaars zijn. Om die reden is er ook geen tijdregistratie, kan slechts een zeer beperkt aantal atleten deelnemen, en wordt na ieder onderdeel op een vast tijdstip gezamenlijk herstart.

Van Loon zet zich met dit evenement in voor het opruimen van het oppervlaktewater. Wij zetten zoals je weet ons elk jaar in voor schoon water. Via de Stichting Aquarius zijn in de afgelopen jaren met de opbrengst van diverse evenementen de Schie, de Rotte, de Amstel, de Oude IJssel, de Laak, de Oude Rijn en dit jaar de Nieuwe Hollandse Waterlinie schoongemaakt
In 2016 wil men van het stadhuis van Rotterdam tot het stadhuis van Amsterdam de Rotte, de Maas, de IJssel, de Gouwe, het Aarkanaal en de Amstel schoonmaken. Dit is ook excact de route van de Amsterdam Rotterdam Triathlon.

Bronnen / Links:
– Erik van Loon
– Amsterdam Rotterdam Triathlon