Marco van der Stel maakt favorietenrol waar

WEERT – Een ontketende Marco van der Stel wist vandaag in Weert zijn favrietenrol op het NK Olympische Afstand waar te maken door tijdens het lopen een voor een de atleten uit de overgebleven kopgroep af te schudden. De atleet uit het opleidingsprogramma van de NTB in Sittard, kwam niet op tijd binnen in de World Triathlon Series in Londen, besloot op het NK deel te nemen en toonde zich de sterkste na een afvalrace onder herfstachtige omstandigheden in midden-Limburg. Het zilver was voor de Limburger Martijn Dekker en het brons ging naar Marco Akershoek. Squadra/Kalas uit Eindhoven won de Lotto Eredivisie voor teams.

Een scenario waarbij snelle lopers na het zwemonderdeel op steeds grotere achterstand gefietst worden, is Marco van der Stel op het lijf geschreven. De NTC-atleet hoort zelf bij de sterkste zwemmers van het veld. In Weert ontstond na een spectaculair zwemonderdeel een kopgroep van zes, waaruit Evert Scheltinga, vorig jaar nog op het podium, al snel wegviel met een lekke band. Een teamgenoot van Marco Akershoek liet zich een ronde op achterstand zetten om werk te verrichten voor de kopgroep, die verder uit Dekker, Edo van der Meer en Donald Hillebregt bestond. De achtervolgers raakten steeds verder uit beeld, zodat bij het begin van het looponderdeel al duidelijk was dat de winnaar vooraan zat. Hillebregt en Van der Meer pasten snel na de wissel, terwijl Dekker en Akershoek nog enkele kilometers met de latere winnaar mee konden. De laatste vijf kilometer soleerde de geboren Capellenaar naar zijn eerste grote zege.

“Mooi scenario hè?” becommentarieerde de nieuwbakken kampioen de wedstrijd na afloop. “Zo moet het dus. En ook gewonnen met het team? Prachtig. Ik hield me klaar voor de World Triathlon Series in Londen, maar toen het niet lukte om daar op de startlijst te komen, ben ik vol voor het NK gegaan. Dat je het dan afmaakt op deze manier, dat is mooi.” Het team van Squadra/Kalas uit Eindhoven pakte voor het eerst de dagwinst in de Lotto Eredivisie, met slechts een puntje voorsprong op Canyon/Fusion. Derde werd Rings Specialized Forte uit Rotterdam.

Het podium bij het NK voor beloften tot 23 jaar bestond uit Marco Akershoek, Jorik van Egdom en Menno Koolhaas.

 UITSLAGEN NK TRIATHLON WEERT (Olympische afstand) 
MANNEN
 
------------------------------
 1 Marco van der Stel 1:53:50
 2 Martijn Dekker 1:54:49
 3 Marco Akershoek 1:55:10
 4 Jorik van Egdom 1:55:25
 5 Menno Koolhaas 1:55:45
 6 Donald Hillebregt 1:56:02
 7 Edo van der Meer 1:56:17
 8 Bas de Waal 1:58:00
 9 Sven Strijk 1:58:09
 10 Stefan van Thiel 1:58:25

Bronnen / Links:
– Foto: Adrie Berk
MLA Stadstriathlon Weert
Lotto Eredivisie Triathlon