Marco van der Stel maakt favorietenrol waar

Marco van der Stel - NK Weert 2015 (foto Adrie Berk)WEERT - Een ontketende Marco van der Stel wist vandaag in Weert zijn favrietenrol op het NK Olympische Afstand waar te maken door tijdens het lopen een voor een de atleten uit de overgebleven kopgroep af te schudden. De atleet uit het opleidingsprogramma van de NTB in Sittard, kwam niet op tijd binnen in de World Triathlon Series in Londen, besloot op het NK deel te nemen en toonde zich de sterkste na een afvalrace onder herfstachtige omstandigheden in midden-Limburg. Het zilver was voor de Limburger Martijn Dekker en het brons ging naar Marco Akershoek. Squadra/Kalas uit Eindhoven won de Lotto Eredivisie voor teams.

Een scenario waarbij snelle lopers na het zwemonderdeel op steeds grotere achterstand gefietst worden, is Marco van der Stel op het lijf geschreven. De NTC-atleet hoort zelf bij de sterkste zwemmers van het veld. In Weert ontstond na een spectaculair zwemonderdeel een kopgroep van zes, waaruit Evert Scheltinga, vorig jaar nog op het podium, al snel wegviel met een lekke band. Een teamgenoot van Marco Akershoek liet zich een ronde op achterstand zetten om werk te verrichten voor de kopgroep, die verder uit Dekker, Edo van der Meer en Donald Hillebregt bestond. De achtervolgers raakten steeds verder uit beeld, zodat bij het begin van het looponderdeel al duidelijk was dat de winnaar vooraan zat. Hillebregt en Van der Meer pasten snel na de wissel, terwijl Dekker en Akershoek nog enkele kilometers met de latere winnaar mee konden. De laatste vijf kilometer soleerde de geboren Capellenaar naar zijn eerste grote zege.

“Mooi scenario hè?” becommentarieerde de nieuwbakken kampioen de wedstrijd na afloop. “Zo moet het dus. En ook gewonnen met het team? Prachtig. Ik hield me klaar voor de World Triathlon Series in Londen, maar toen het niet lukte om daar op de startlijst te komen, ben ik vol voor het NK gegaan. Dat je het dan afmaakt op deze manier, dat is mooi.” Het team van Squadra/Kalas uit Eindhoven pakte voor het eerst de dagwinst in de Lotto Eredivisie, met slechts een puntje voorsprong op Canyon/Fusion. Derde werd Rings Specialized Forte uit Rotterdam.

Het podium bij het NK voor beloften tot 23 jaar bestond uit Marco Akershoek, Jorik van Egdom en Menno Koolhaas.

UITSLAGEN 
NK TRIATHLON WEERT
(Olympische afstand)
MANNEN ------------------------------
 1 Marco van der Stel     1:53:50	 
 2 Martijn Dekker       1:54:49	 
 3 Marco Akershoek      1:55:10	 
 4 Jorik van Egdom      1:55:25	 
 5 Menno Koolhaas       1:55:45	 
 6 Donald Hillebregt     1:56:02	 
 7 Edo van der Meer      1:56:17	 
 8 Bas de Waal        1:58:00	 
 9 Sven Strijk        1:58:09	 
10 Stefan van Thiel      1:58:25	 
Bronnen / Links:
- Foto: Adrie Berk
- MLA Stadstriathlon Weert
- Lotto Eredivisie Triathlon

Reageer

Reageren? Graag! Maar hou je wel aan onze huisregels.

6 reacties

 1. Bertran - 5 juni 2015:

  Sportief of niet. Het mocht en dan heb ik bewondering voor de slimheid van Canyon. Opmerkelijk(of dom als antoniem van slim/sluw) dat geen ander team dit gezien/bedacht heeft.

 2. Bart - 4 juni 2015:

  Die Mitchell Huenders kon wel serieus hard fietsen! Sportiviteit eindigt waar topsport begint lijkt het soms wel. Triathlon begint steeds meer op wielrennen te lijken; alleen sterk/snel zijn is niet genoeg, je moet ook slim/sluw zijn.

  Zonder deze tactiek was van Egdom zeker op het podium gekomen. Wellicht zelfs nog stuk dichter bij van der Stel. Dat was denk ik wel betere weergave van de individuele kwaliteiten geweest.

  Maar ik schat toch wel in dat de winnaar in ieder geval gewoon terecht was. In ieder geval wel een pluim voor van der Stel; zo’n looptijd heeft hij internationaal volgens mij nog niet neergezet (32 laag). Voor hem was het zwemtempo in de top denk ik gewoon lekker cruisen onder het omslagpunt (18 laag). Had wellicht wel een minuut eerder uit het water kunnen zijn, maar in je eentje op kop gaan fietsen heeft toch niet zoveel zin (hoewel ik een man als Craig Walton wel een keer zo een wedstrijd heb zien winnen).

  Zoals ik het tot nu toe begreep was het dit jaar als gelapte wél toegestaan om mee te fietsen. De bond moet wat mij betreft heel serieus over nadenken hoe dit vorig jaar te voorkomen. Het gaat wel om het imago van de sport. De oude regel van gelapten uit de wedstrijd halen kan niet meer in het huidige brede eredivisieveld met teambelangen over 5 wedstrijden. En 100% voorkomen dat gelapten meefietsen is jury-technisch erg lastig, dus ik denk dat daarom dit jaar zo besloten is (samen met heel erg klein beetje parcoursverlening).

  Maar mij lijkt het op zich simpel om in ieder geval bij de 1e 2 groepen gewoon een jury motor mee te laten rijden, dan zie je dit soort acties voorin in ieder geval meteen. En dan vanaf nu ook gewoon maximaal 4 rondjes fietsen hanteren. Want met de 6 rondjes fietsen uit Weert is het niet meer hanteerbaar.

 3. Ron - 3 juni 2015:

  Opmerkelijk, in 2014 werd er bij de heren juist streng op toegezien dat we als gedubbelde heren niet meer de kopgroep inhaalden. Dat was balen, maar logisch. Misschien moet de jury van de NTB zich achter de oren krabben en juist eens consequenter op dit soort regels toezien. (want diezelfde ochtend in 2014 had de winnares ook gewoon onterecht en onreglementair in een groep op een ronde achterstand gereden) Sowieso een erg onsportieve actie dit, wat een bewuste actie was, als je hun wedstrijdverslag ziet: http://fusionsports.nl/team-fusion/canyonfusion-team-succesvol-tijdens-eerste-optreden-eredivisie-triathlon.html

 4. Kees - 1 juni 2015:

  Moeten ze in Rio bij OS niet proberen. Bij WK wielrennen is het reglementair uitgesloten. Misschien teveel door Ameland laten inspireren.

 5. Martin - 1 juni 2015:

  Als je de tussentijden ziet, lijkt er zeker wel sprake te zijn van een geplande actie van Canyon Fusion. Inderdaad niet sportief om op die manier het wedstrijdverloop te beïnvloeden. Overigens zijn dit soort acties dit jaar door de 3-uit-4 regel makkelijker, aangezien er nog slechts drie atleten hoeven te finishen voor het teamresultaat. In dit geval speelde dat echter niet mee omdat het hier een vijfde team-lid betrof, die deze wedstrijd individueel meedeed.

  Ben trouwens wel benieuwd of deze actie ook volgens de regels verboden was. Volgens de reglementen op de NTB-site, worden gedubbelde fietsers uit de wedstrijd gehaald. Echter kan daar wel van worden afgeweken. Zie: http://www.triathlonbond.nl/Portals/0/Cache/Pages/1%20Wedstrijdreglement%202014%20versie%2014%2002.pdf (5.4)

 6. Remko - 31 mei 2015:

  Lekker sportief. Op een ronde achterstand knechten voor de kopgroep.

»
«