Edith Niederfriniger gewond bij trainingsongeluk

FRANSCHHOEK PASS (RSA) – [updated] – Voormalig Europees kampioene Edith Niederfriniger is afgelopen zaterdag betrokken geraakt bij een ernstig ongeluk met een bus tijdens een training. Samen met Linda Scattolin was de Italiaanse bezig met een fietstraining toen de bus hen aanreed. De bus kampte, die een lokaal rugbyteam vervoerde, kampte waarschijnlijk met problemen met het remsysteem. Toen de chauffeur de controle over de bus verloor nam deze de twee triatletes in zijn pad mee. Beide atletes zijn met een helikopter naar het ziekenhuis vervoerd. Onder de inzittenden van de bus vielen drie doden en nog 26 gewonden.

Niederfriniger heeft onder andere een gebroken onderbeen en sleutelbeen en een wond in haar zij. Scattoli is er ernstiger aan toe, met meerdere botbreuken waaronder een rug/nekwervel. Ze is door de artsen in een coma gebracht.

Niederfriniger was in 2003 Europees kampioene op de lange afstand en haalde enkele jaren later zilver op het WK lang in Canberra. De Italiaanse heeft daarnaast tien keer het podium gehaald bij een Ironman-wedstrijd, waaronder tweemaal de eerste plaats.

[Update 13 maart] Linda Scattolin is uiteindelijk aan haar verwondingen overleden.