ICAN lijkt WECANT te worden

ICAN AmsterdamEr gingen al een tijdje geruchten dat de organisatoren van de nieuwe ICAN triathlon in Amsterdam problemen hebben om het prestigieuze parcours met het loopparcours door het bekende Vondelpark en de finish op het Museumplein rond te krijgen.

Volgens het persbericht wat sinds 5 februari op IJburgtv.nl staat kan het zwemonderdeel op IJburg geen doorgang vinden vanwege werkzaamheden en kan daarom de veiligheid van de zwemmers niet worden gegarandeerd. Tevens wordt vermeld dat ook het looponderdeel in het Vondelpark en de finish op het Museumplein van de baan zijn. Het zwemonderdeel wordt verplaatst naar de Ouderkerkerplas bij Ouderkerk aan de Amstel. De organisatie bekijkt nu waar de fiets- en hardlooponderdelen wel gehouden kunnen worden.

Nu geloof ik zeker dat de organisatie met de beste intenties heeft gehandeld, maar blijkbaar veel te voorbarig is geweest met het bekend maken van het parcours. Voor mij - en getuige de eerste berichten op het Triathlonforum - waren de twee bijzondere locaties van het lopen en finishen toch wel de absolute trigger om voor deze nieuwe wedstrijd in schrijven. Op het forum lees ik dat de eerste deelnemers zich reeds hebben gemeld bij de organisatie om hun inschrijving ongedaan te maken en hun geld terug te willen hebben.

Wat opvallend is in deze is dat de ICAN-website nog steeds de foto van het Rijksmuseum laat zien en ook de kaarten van het zwem- en loopparcours niet zijn aangepast terwijl dit nieuws inmiddels een week oud is. De organisatie heeft daarnaast deze week nog een nieuwsbrief verstuurd waarin weliswaar wordt aangegeven dat er binnenkort meer duidelijkheid wordt gegeven over het definitieve parcours, maar er met geen woord wordt gerept dat er van het originele parcours niets over is. Dat laat mijn inziens een verkeerde indruk achter.

Rijksmuseum1

Alleen het fietsparcours op de site geeft een inkijk: deze loopt nu van de Ouderkerkerplas langs de A2 naar het Martin Luther Kingpark. Als geboren Amsterdammer moet ik toch zeggen dat het niet de locatie is waarvoor ik heb ingeschreven. Ook ik werd getriggerd door het Vondelpark en het Museumplein.

Uiteraard hebben we het hoofd van de organisatie, René Visser, om commentaar gevraagd. René beaamt dat helaas de eerder bekend gemaakte parcoursen en locaties om voornamelijk veiligheidsredenen niet door kunnen gaan. Werkzaamheden op het strand bij IJburg leveren gevaarlijke onderstromingen en het fietsen door de stad levert ook teveel gevaarlijke verkeerssituaties op. Was dit niet eerder te voorzien is dan de vraag die rijst? Volgens Visser is er met veel aandacht gekeken naar de parcoursen en is pas in latere instantie aan het licht gekomen dat de veiligheid van de deelnemers niet gegarandeerd kan worden. Is het dan wel terecht geweest dat de organisatie met de twee eyecatchers van Museumplein en Vondelpark de aandacht heeft getrokken? Visser zegt hierover dat vanaf het begin gecommuniceerd is dat deze locaties de intentie zijn geweest, maar dat de locaties en parcoursen altijd onder voorbehoud zijn geweest van wijzigingen. Amsterdam is een grote stad en ook de nieuwe locatie aan de Amstel valt gewoon in Amsterdam. De ICAN Triathlon blijft hiermee volgens Visser een Amsterdam City Triathlon zoals vanaf het begin is gecommuniceerd. Deelnemers die met het nieuwe parcours niet happy zijn en/of van hun deelname willen afzien kunnen desgewenst met de organisatie in overleg gaan, zo laat Visser weten. Op de vraag of deze deelnemers gewoon hun inschrijving ongedaan kunnen maken en kunnen rekenen op volledige restitutie van hun inschrijfgeld wilde René nu nog niet ingaan. De organisatie wil eerst de nieuwe parcoursen publiceren en daarna bekijken wat de reacties van de deelnemers zijn.

Ik weet uit eigen ervaring dat het soms lastig werken is met de gemeentelijke instanties, dat het even kan duren voordat iedereen zijn zegje heeft gedaan, dat het soms over veel schijven moet lopen voordat alles goedgekeurd is en dat zelfs daarna er toch nog wijzigingen in het parcours kunnen optreden. Door onverwachte omstandigheden kan het altijd voorkomen dat je als organisatie een straat of weg moet omzeilen en het maken van een voorbehoud op parcourswijzigingen is in dat opzicht altijd terecht. Maar in mijn beleving is het aanpassen of weglaten van een bepaalde straat of weg uit een parcours iets compleet anders dan het aanpassen van alle locaties die je als deelnemer aan deze triathlon van te voren zijn voorgespiegeld. Of in elk geval is de suggestie gewekt door deze twee deelnemers- en publiekstrekkers met naam en toenaam te noemen en de website in te richten met de foto’s van deze locaties. Dat er dan in de ‘kleine lettertjes’ een voorbehoud wordt gemaakt is in dit geval naar mijn smaak te misleidend geweest. Er wordt veel geklaagd over het feit dat de Ironman Maastricht nog geen verdere details over het parcours opgeeft en dat is natuurlijk ook best lastig als - potentiële - deelnemer omdat je graag wilt weten waar je aan toe bent, maar misschien is dat toch een betere keuze dan een parcours, start- en finish locaties bekend maken die daarna onhaalbaar blijken te zijn.

Het wil geenszins zeggen dat de ICAN Amsterdam geen leuke triathlon meer kan worden, maar het voelt nu toch een beetje alsof ik ingeschreven en betaald heb voor een uitje naar de Efteling, maar bij de speelplaats op de hoek wordt afgezet.

[UPDATE: In een interview met Het Parool van 14 feb. heeft organisator Rene Visser laten weten dat deelnemers desgewenst hun inschrijfgeld retour kunnen krijgen wanneer zij afzien van deelname. Maar hij vraagt tevens om begrip en hij spreekt zijn hoop uit dat ook met het nieuwe parcours de reeds ingeschreven deelnemers toch aan de eerste editie van de ICAN Amsterdam willen deelnemen. Komende week wordt er meer nieuws verwacht.]

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

7 reacties

 1. Jos Alberts - 24 februari 2015:

  Zo kan het dus ook…!

  http://www.limburg.nl/Actueel/Nieuws_en_persberichten/2015/Februari_2015/IRONMAN_Maastricht_Limburg_%E2%80%93_een_bijzonder_fraai_maar_technisch_veeleisend_parcours

 2. Matthias - SportvoedingTriathlon.nl - 17 februari 2015:

  Op 11 februari hebben wij al reeds contact gehad met de ICan Triathlon, en Rene heeft toen telefonisch aangegeven dat de deelnemers volledige restitutie zouden ontvangen indien zij het niet eens waren met de aangeboden optie mbt het parcours. Zie ook ons bericht op 9 februari en de reacties op : https://www.facebook.com/sportvoedingtriathlon.nl

  Het is inderdaad zo dat als je iets ‘verkoopt’ met een bepaald beeld/imago je niet zomaar alles kunt weglaten. Het voelt momenteel inderdaad alsof je een Porsche koopt en een Lada er voor terugkrijgt…Een weg aanpassen of omleggen is acceptabel, maar een hele finish verplaatsen waarbij de ‘eye-catchers’ geheel verdwijnen is niet te accepteren, ook als is het onder voorbehoud aangekondigd of heet het nog steeds een Amsterdam City Triathlon.
  Ons kantoor zit op 5 minuten afstand van het ML Kingpark, maar toch is dit niet de plek waar bij graag een finish zien. De grootste reden voor mijzelf om mee te doen is toch echt het Museumplein en het Vondelpark. En ja, de wijze van communicatie en ‘verkoop’ van de triathlon verdient geen schoonheidsprijs.

  Toch moeten we de organisatie de tijd geven om met een goed alternatief te komen. En wellicht als de triathlon een succes blijkt te zijn, dat de Gemeente Amsterdam wel vatbaar is om het een toonaangevende internationale wedstrijd te laten worden in het centrum van Amsterdam. Momenteel is er namelijk nog geen enkel vast sportief evenement in de lente/begin zomer in Amsterdam die een internationale allure kan hebben.

  Ik hoop op uiteindelijk een mooi internationale triathlon en stap 1 is in ieder geval gezet door ICan… Laten we hopen dat de Gemeente straks ook het licht gaat zien om de ICan tot een groot succes te maken.

 3. Jos Alberts - 16 februari 2015:

  Vanaf het begin werd dit evenement “onder voorbehoud” gepromoot. Net zoals vier van de vijf evenementen van dezelfde organisatie.

  Dan moet je je toch vragen stellen. Annuleren van de deelname is één zaak, als buitenlanders hotels gereserveerd hebben dan hebben ze toch een probleem.

  Ambitie tonen is mooi, maar als daardoor toch flinke schade ontstaat voor deelnemers dan is dat toch minimaal ‘onwenselijk’.

 4. Pieter van der Meulen - 16 februari 2015:

  Ik begrijp de ophef niet zo goed. Ik ga zeker meedoen. Vergunningen zijn nu eenmaal een moeilijk verhaal in Nederland. Typisch Nederlands: direct een fantastisch initiatief afschieten en organisaties die hun nek uitsteken afmaken.

 5. Jean-Pierre - 15 februari 2015:

  Ik ken de ICAN van de ICAN Nordhausen en kan enkel zeggen PERFECT!!

 6. Harmen - 14 februari 2015:

  Stond een artikel in het Parool vandaag dat je je inschrijfgeld terug kan krijgen als je wilt.
  Wel eens Jeroen, slecht verhaal van de organisatie…

 7. Jos Jansen - 14 februari 2015:

  Jeroen.
  Goed artikel en he slaat de spijker vol op zijn kop. Ik heb per mail om opheldering gevraagd maar ook dat schijnt teveel moeite te zijn om netjes te antwoorden.
  Ben benieuwd naar het alternatief maar vooralsnog is deze organisatie bezig een zeer slecht imago op te bouwen. Na de flater afgelopen jaar in Sevilla deze acties. Kwalijke zaak om mensen op deze wijze te lokken en te misleiden.

»
«