Bozzone en Ryf zetten eerste stap naar Triple Crown in Dubai

DUBAI (VAE) – [updated] – Als Terenzo Bozzone in augustus in Oman en in december in Bahrain nog een keer de snelste triatleet is in de Challenge-wedstrijd, dan mag de Nieuw-Zeelander 1 miljoen dollar op zijn bankrekening bijschrijven. De triatleet, oud-wereldkampioen bij de junioren, was vrijdag de beste in Dubai de snelste van een topveld. Ook voor de Zwitserse wereldkampioene halve triathlon Daniela Ryf lonkt het recordbedrag van 1 miljoen dollar, de rijkst gedoteerde triathlon ter wereld. Wereldkampioen Javier Gomez kreeg een lekke band, verloor veel tijd en stapte na 10 kilometer lopen uit.

Zo’n 75 pro-triatleten hebben wel trek in de Triple Crown Races. De enige voorwaarde voor het megabedrag is dat de winnaars van vandaag ook in de andere oliestaten de besten worden. Zoals het WK voetbal in Qatar hebben oliesjeiks ook de triathlonsport ontdekt. De wedstrijden zijn doorgaans op vrijdag. Veel Nederlandse triatleten waren nog niet aan dit nieuwe circuit van Challenge toe. Yvonne van Vlerken was wel in Dubai, maar verstapte zich op een trapje en moest op voorhand al een kruisje door haar kansen zetten.

[Update 2 maart] Achter Bozzone finishte Michael Raelert op een krappe minuut als tweede, en Michael Kung op bijna vier minuten als derde. Maar in de aanloop naar de prijsuitreiking werden er nog de nodige wijzigingen aangebracht in de einduitslag. Tijdens het fietsen had namelijk een aantal van de atleten aan de kop van de wedstrijd, waaronder Bozzone, een verkeerde afslag genomen bij een rotonde omdat de te volgen route volgens hen niet geheel duidelijk was. Als gevolg waarvan hadden ze een deel van het parcours afgesneden. Van diegenen (voor en na hen) die het parcours wel correct hadden gevolgd, diende een aantal na de finish een protest in. Vijf afsnijders kregen na afloop vier minuten bij hun tijd opgeteld in plaats van een diskwalificatie wat normaliter het gevolg is van het – al dan niet opzettelijk – niet correct volgen van het parcours. Dit had tot gevolg dat Tim Reed, de eerste die het parcours wel correct gevolgd had, uiteindelijk net voor Raelert de derde plaats pakte en Kung terugviel naar plaats negen.

 UITSLAGEN TRIATHLON DUBAI (VAE) (Ironman 70.3 afstand) 
MANNEN
 
------------------------------
 1 Terenzo Bozzone NZL 3.45.45
 2 Tim Reed AUS 3.46.35
 3 Michael Raelert GER 3.46.49
 4 Bart Aernouts BEL 3.47.13
 5 Martin Jensen DEN 3.47.19
 6 Eneko Llanos ESP 3.47.20
 7 Domenico Passuello ITA 3.48.08
 8 Trevor Wurtele CAN 3.49.06
 9 Manuel Kung SUI 3.49.39
 10 Jo Gambles AUS 3.50.23 VROUWEN
 ----------------------------- 
1 Daniela Ryf SUI 4.05.01
 2 Heather Wurtele CAN 4.09.21
 3 Helle Frederiksen DEN 4.11.43

Bronnen / Links:
– Wim van den Broek, NTB-Persdienst
– Challenge Dubai