Hoka One One Clifton

De schoenen van het merk Hoka One One staan bekend om de extreme demping die de schoenen hebben en daarmee samenhangend het ‘bijzondere’ uiterlijk door de dikke zolen. Deze zomer zijn er naast de trainingsmodellen ook twee wedstrijdmodellen toegevoegd. Een goede
6 weken geleden kreeg ik de eerste productie van de Hoka One One Clifton binnen. Een bijzonder model, want ik heb nog nooit eerder een paar schoenen aangehad dat minder dan 200 gram weegt (in mijn mini maat 40) en tegelijkertijd zoveel demping.

Het bovenwerk is licht en soepel en vormt makkelijk met de voeten mee. Van alle Hoka modellen is dit tot nu toe de meest smalle uitvoering, maar voor de lopers en loopsters met de echte smalle voeten nog wel aan de brede kant. De tong van de schoen is erg dun en in het begin lijkt het alsof je de veters daardoor op de wreef voelt drukken. In de praktijk blijkt dit heel erg mee te vallen en voel je dit niet. Verder weinig naden en andere zaken die kunnen irriteren.

Zoals bij alle Hoka’s is de demping vrij bizar. De eerste loop die ik er mee deed was meteen een test om te voelen hoeveel invloed de demping zou hebben op de snelheid. Dus 15 km/ph op een rondje van 15 km. Na een uur lopen voelde mijn bovenbenen wat raar aan. Ik ben gewend dat er meer impact is, maar dat is er niet. Ondanks dat de schoenen niet trager of sneller zijn dan bijvoorbeeld mijn Newton’s mis ik wel wat meer grond contact. Althans ik denk dat ik dat mis, maar een dag later heb ik eigenlijk geen last van mijn benen terwijl ik na deze training die ik wel vaker doe de dag erna het meestal wel voel. Dus de vraag is of mijn hoofd iets mist en mijn benen iets anders zeggen.

Twee dagen later volgt een andere test. Een loop van 31 km op 12,5 km/ph. Ook weer zo’n rondje dat ik wel vaker heb gelopen en met verschillende schoenen. Bij deze snelheid lopen de schoenen bijzonder comfortabel en zie ik ze meer als beschermende, maar erg lichte trainingsschoenen dan als wedstrijdschoenen. Het lopen gaat super lekker en na de training helemaal geen last van de benen. Ook de dagen erna niet en nauwelijks het gevoel heb dat ik een 31’er heb gelopen. De drop van de schoenen is
5 mm en dat is wel een beetje mijn max. Een groter verschil tussen de zooldikte onder de hiel ten opzichte van de voorvoet vind ik minder comfortabel. Bij deze drop kun je nog prima een midvoet landing maken.

De afgelopen
6 weken heb ik de schoenen in mijn trainingen gerouleerd. En telkens valt op dat nu het eerste toplaagje van de demping een beetje is afgezwakt er een heel erg comfortabele schoen is ontstaan. In eerste instantie vond ik de schoenen na de 15 km loop wat te sponzig voor dat tempo, maar nu verschillende keren in dezelfde snelheid gelopen en niet meer het gevoel dat er teveel energie uit de snelheid wordt gehaald. Ook lijkt de spierschade op deze schoenen gewoon minder te zijn en dus een sneller herstel. Iets wat op mijn leeftijd toch serieus een rol begint te spelen. Kan het helaas niet ontkennen.

De ultieme test en vergelijking gebeurt op
9 november in het Belgische Battice waar ik al vaker gelopen heb. Dat is een wedstrijd over 33 km waarbij vrijwel niets vlak is. De afgelopen jaren heb ik dan echt de uren na de wedstrijd en met name de dagen erna zeer serieuze spierschade- en pijn door het vele heuvel af lopen. Ik ben heel erg benieuwd hoe dat dit jaar zal gaan zijn. Wanneer de spierschade en last de dagen erna beduidend minder is zonder dat de eindtijd er onder lijdt dan lijkt de stelling van Hoka One One dat de demping niet ten koste hoef te gaan van snelheid een ware te zijn.