Olympiërs Klamer en Guichelaar in actie bij finale Eredivisie

ALMERE – De Lotto Eredivisie Triathlon is zondag in Almere toe aan de finaledag van seizoen 2014. Na de team-relay, waarin vier atleten per team in estafettevorm een supersprint triathlon afleggen, worden de kampioensschalen uitgereikt. Team4Talent en bij de vrouwen Hellas liggen op titelkoers. Challenge Almere-Amsterdam huisvest voor de derde maal op rij de finale van de Eredivisie.

TC Twente brengt twee bijzondere troeven in stelling in een poging het klassement flink op te schudden. De één won Olympisch goud als onderdeel van de waterpoloploeg van 2008. De ander nam als jonge atlete deel aan de triathlon op de Olympische Spelen van Londen en werd vorig jaar Europees kampioene op de Olympische afstand. Rianne Guichelaar en Rachel Klamer debuteren zondag in de Lotto Eredivisie Triathlon tijdens de team-relay in Almere. Naast Klamer en Guichelaar stelt TC Twente ook Pien Keulstra en haar moeder, Brigitte Landewé, op. TC Twente staat momenteel zesde in de tussenstand.

Hellas Utrecht kan in Almere bij de vrouwen het tweede opeenvolgende landskampioenschap verzilveren. In theorie maken Trivio/Long Distance Team en Runnersworld/riteam Groningen ook nog kans op de landstitel, maar beide teams moeten dan ruim voor Hellas eindigen. Bij de
MANNEN
lijkt weinig de derde opeenvolgende winst van de Lotto Eredivisie door Team4Talent in de weg te staan. Ook in 2014 bleef de formatie rondom kopman Evert Scheltinga ongeslagen. Scheltinga miste in Veenendaal voor het eerst een wedstrijd in de Eredivisie, maar zag zijn teamgenoten dat moeiteloos opvangen. Triathlonteam.nl uit lijkt de voornaamste kandidaat voor de tweede podiumplek. Vorig jaar zagen de Edenaren nog door pech een topklassering in rook opgaan in de laatste race van het seizoen. Triteam4Unicef, ProTriathlon en Challenge/TVA Almere zijn ook nog volop in de race voor het eindpodium. De Almeerders wisten vorig jaar het thuisvoordeel uit te buiten en mikken ook dit jaar met een jonge ploeg op de uitschieter die nodig is om nog op het podium te geraken.

De team-relay is een estafette, waarin alle vier de teamleden een supersprintafstand afwerken. De start is om 13.00 uur bij de Esplanade in het centrum van Almere. Om 15.00 uur worden de kampioensschalen van 2014 uitgereikt aan de winnende teams.