Guillaume en Gossage winnen Ironman Lanzarote

LANZAROTE (ESP) – De Fransman Romain Guillaume heeft de Ironman op Lanzarote gewonnen. De Fransman maakte er een lange solo-race van nadat hij aanvankelijk nog de Deen Henrik Hyldelund op de hielen had bij het fietsen. Eenmaal uit de bergen op het vulkaaneiland zette Guillaume aan om met zes minuten voorsprong aan de marathon te beginnen. Daarop liep de Spanjaard Miguel Blanchart (net als vorig jaar) naar een tweede plaats. Blanchart liep negen minuten harder dan de man uit Nice, die overigens gecoacht wordt door voormalig triathlontopper Yves Cordier. Maar Blanchart moest van ver komen en kon Guillaume dus niet meer bedreigen. Het podium werd gecompleteerd door tweevoudig winnaar Bert Jammaer. De Belg woont het hele jaar op Lanzarote en stond voor de vierde keer op het podium.

Lucy Gossage was de beste triatlete op Lanzarote, waar de wind zoals altijd een grote rol speelde in het drukken van de eindtijden. De Britse greep haar derde Ironman-titel, maar moest daarvoor flink duelleren met Susan Blatt, die lange tijd aan de leiding liep. Blatt won vorig jaar nog de Challenge Almere.

In een grijs verleden werd de wedstrijd gewonnen door Nederlandse triatleten als Ben van Zelst, Frank Heldoorn en Katinka Wiltenburg.

Beste Nederlander was Roeland Smits op een veertiende plaats. De Nijmegenaar, de nummer twee van Nederland, verloor 38 minuten op de winnaar. Bij de vrouwen was Tineke van den Berg de snelste. Zij verraste tussen de professionals met een zevende plaats en winst in haar age-group, hetgeen kwalificatie voor Hawaii betekent. De Rijnmondse kwam pas als vijftigste uit het water, maar stampte tegen de wind in naar de vierde beste fietstijd van de dag en lag toen al zevende in de wedstrijd. Ze kon zich op de marathon op die positie handhaven. Van de 37 Nederlandse deelnemers plaatsten ook Grada Boschker, Franck van Graas en Jan Mijwaart zich voor Hawaii.

 UITSLAGEN IRONMAN LANZAROTE (ESP) 
MANNEN
 
------------------------------
 1 Romain Guillaume FRA 8.47.39
 2 Miguel Blanchart ESP 8.58.06
 3 Bert Jammaer BEL 9.00.44
 4 Joel Jameson GBR 9.08.32
 5 Henrik Hyldelund DEN 9.09.14
 6 Christian Bader GER 9.10.57
 7 Darby Thomas Atkinson FIN 9.11.38
 8 James Gilfillan GBR 9.12.30
 9 Kirill Kotsegarov EST 9.14.28
 10 Ivan Alvarez Gomez ESP 9.19.37 VROUWEN
 ----------------------------- 
1 Lucy Gossage GBR 9.41.40
 2 Susan Blatt GER 9.44.59
 3 Corinne Abraham GBR 9.51.41
 4 Kristin Möller GER 10.05.55
 5 Saleta Castro ESP 10.12.35
 6 Stefanie Adam BEL 10.17.54
 7 Tineke van den Berg 10.20.37
 8 Camilla Lindholm SWE 10.23.13
 9 Debbie Verstraeten BEL 10.24.01
 10 Sonja Tajsich GER 10.35.55

Bronnen / Links:
– Wim van den Broek, NTB-Persdienst
Ironman Live