Evert Scheltinga wint Nieuwkoop bij debuut op halve

NIEUWKOOP – In zijn eerste triathlon boven de Olympische afstand wist Evert Scheltinga de rest van het veld zijn hielen te laten zien. Hij liet iedereen en alles achter zich, en pakte in zijn eerste halve triathlon ooit de winst in Nieuwkoop. Teamgenoot Mark Oude Bennink legde, net als vorig jaar, beslag op plaats twee, en Everts oudere broer Diederik wist in de slotronde de overgebleven podiumplaats te pakken. Bij de vrouwen was Hanneke de Boer vanaf de start al de snelste.

Martijn Dekker kwam nog als als eerste uit het water, maar zou later uitvallen. Na de eerste fietsronde had Scheltinga al orde op zaken gesteld en had zich aan kop genesteld, met achter zich Oude Bennink en Terrence Olaria. Op het fietsonderdeel veranderden die verhoudingen niet. Scheltinga wisselde bijna vier minuten voor Oude Bennink voor de 20 km lopen, die op zijn beurt een ruime marge van ruim zeven minuten op Olaria had. De winst voor Scheltinga kwam daarna niet meer in gevaar, integendeel. In zijn debuut op de midden-afstand domineerde hij alsof hij niet anders gewend was. Oude Bennink cruisede naar plaats twee, maar daarachter werd het spannend voor de overgebleven podiumplaats. Lange tijd leek Dirk Wijnalda op podiumkoers te liggen, maar in de laatste ronde wist de oudste van de Scheltinga’s, Diederik, de derde plek voor zich te winnen.

De Boer was al de snelste zwemmer bij de vrouwen, gevolgd door Ingrid Eelkema op een krappe minuut. De Leidse bleef bleef op de fiets ook aan kop, waarbij Cora Vlot kwam opzetten naar plaats twee. De leiding kwam echter geen moment in beeld, en in de wissel had De Boer inmiddels al zo’n zeven minuten op Vlot, maar een kleine twee minuten daarachter wisselde Bij de Vaate, die vervolgens het gat met routinier Vlot in de tweede loopronde dichtliep en daarmee de tweede plaats opeiste.

 UITSLAGEN TRIATHLON NIEUWKOOP (2,5Z - 80F - 20L) 
MANNEN
 
------------------------------
 1 Evert Scheltinga 3.45.04
 2 Mark Oude Bennink 3.52.08
 3 Diederik Scheltinga 3.57.29
 4 Dirk Wijnalda 3.58.01
 5 Bart Borghs 4.01.37 M40
 6 Terrence Olaria 4.02.30
 7 Marcel Gierman 4.06.02 M40
 8 Jaco van Buren 4.12.19
 9 René Vosters 4.13.24
 10 Lennart Elenbaas 4.14.03 VROUWEN
 ----------------------------- 
1 Hanneke de Boer 4.18.12
 2 Heleen bij de Vaate 4.24.34
 3 Cora Vlot 4.29.35 V50

Bronnen / Links:
Triathlon Nieuwkoop