Danne Boterenbrood grijpt derde nationale titel

WEERT – Voor de derde keer in haar carrière is Danne Boterenbrood Nederlands kampioene triathlon geworden. Dat gebeurde vandaag in een zonovergoten Weert, waar de titelstrijd plaats had. Boterenbrood maakte er een lange solo-race van. Ze zetten aan bij het zwemmen en toen ze na tweehonderd meter omkeek, zat er niemand meer in het kielzog van de voormalig wedstrijdzwemster. Boterenbrood die voor zichzelf nog niet uitgemaakt heeft of ze het vizier nog op de Spelen in Rio richt, was daarna op de fiets en bij het lopen al even ongenaakbaar. Op het vlakke parcours langs het kanaal van Weert reed de docente geneeskunde steeds verder weg van de nochtans samenwerkende achtervolgende groep met daarin de latere nummers twee en drie Sione Jongstra en Hanneke de Boer. Opmerkelijk dat het trio medaillewinnaars zich ook nadrukkelijk met lange afstands wedstrijden bezig houdt. Jongstra leverde het brons van Veenendaal vorig jaar in voor zilver en De Boer stond voor het eerst bij de Olympische afstand op een NK podium. Titelverdedigster Marieke van der Vegt kwam in het spel niet voor. Ze eindigde teleurstellend op een veertiende plaats.

Boterenbrood was met de snelste zwem-, fiets- en looptijd dus enkele maten te groot dus voor de concurrentie, zeker door het ontbreken van Rachel Klamer en de geblesseerde thuisfavoriete Maaike Caelers. Boterenbrood won in 2011 en 2012 ook al de titel. In het verleden deden alleen Ingrid van Lubek en Birgit Berk met vier nationale titels beter.

Boterenbroods zege was niet genoeg voor de winst van haar team in de Eredivisie; wel bracht het het Runnersworld Triteam Groningen naar het podium. Collectief waren het Trivio Long Distance Team en het vrouwenteam van Hellas beter.

 UITSLAGEN NK TRIATHLON WEERT (Olympische afstand) VROUWEN
 ----------------------------- 
1 Danne Boterenbrood 2.01.11
 2 Sione Jongstra 2.06.29
 3 Hanneke de Boer 2.07.10
 4 Jony Heerink 2.07.39
 5 Pien Keulstra 2.07.51
 6 Linda van Bemmel 2.09.18
 7 Joke Coysman BEL 2.10.15
 8 Ilona Eversdijk 2.10.37
 9 Brigit Landewe 2.12.49
 10 Heleen bij de Vaate 2.12.59

Bronnen / Links:
– Wim van den Broek, NTB-Persdienst
MLA Stadstriathlon Weert