Nederlanders stellen teleur in Japan

YOKOHAMA (JAP) – In hetzelfde weekeinde als het Nederlands kampioenschap streed de wereldtop voor de eerste punten om kwalificatie voor de Olympische Spelen in Rio. Die Spelen lijken voor de Nederlandse triatleten nog ver weg. In Yokohama, waar de derde wedstrijd in de WK-series op het spel stond vochten de drie Nederlandse triatleten achterhoedegevechten uit. Javier Gomez en Gwen Jorgensen waren de snelsten.

Marco van der Stel kwam weliswaar in de top van het klassement uit het water, maar een val op de fiets zette een streep door zijn aspiraties op in elk geval een plaats bij de beste tien. Hij krabbelde overeind en kwam nog tot op een halve minuut van de grote kopgroep. De atleet uit Capelle aan de IJssel komt echter op de wereldtop bij het lopen nog te kort. Van der stel liep in Japan zes minuten langzamer dan de Spaanse Armada Javier Gomez en Mario Mola. Het was voor Gomez de derde zege op rij in de WTS van dit seizoen. Het brons was voor de Zuid-Afrikaan en vriend van Rachel Klamer, Richard Murray. Voor het eerst sinds jaren bleven de Brownlee-broers buiten het podium.

Klamer zelf moest hard zwemmen om bij te blijven. Daarvoor betaalde ze op de resterende onderdelen de tol. In haar eentje moest ze vol in de achtervolging op de kopgroep. De Europees kampioene was na afloop zwaar teleurgesteld in haar 27e plaats. Sarissa de Vries werd 42e. De Amerikaanse Gwen Jorgensen won net als vorig jaar de race in Yokohama.

Zonder genoemde Nederlandse triatleten, maar ook zonder titelverdediger Bas Diederen, worden morgen in Weert de Nederlandse titels verdeeld. Diederen doet mee aan de Ironman in Texas ter kwalificatie voor Hawaii.

 UITSLAGEN ITU WTS TRIATHLON YOKOHAMA (JAP) (Olympische afstand) 
MANNEN
 
------------------------------
 1 Javier Gomez ESP 1.45.31
 2 Mario Mola ESP 1.45.31
 3 Richard Murray RSA 1.46.00
 4 Alistair Brownlee GBR 1.46.27
 5 Jonathan Brownlee GBR 1.46.29
 6 Aaron Harris GBR 1.46.38 VROUWEN
 ----------------------------- 
1 Gwen Jorgensen USA 1.58.38
 2 Ai Udea JAP 1.59.14
 3 Agnieszka Jerzyk POL 1.59.24

Bronnen / Links:
– Wim van den Broek, NTB-Persdienst
International Triathlon Union