Clif Bar in de test

Sportvoeding is er inmiddels in ontelbare soorten en vormen. Van bars tot gels en poeder tot kant en klaar. We gaan hier geen onderzoek houden over hoe en wat wel of niet zou werken, want daar heb je net zoveel meningen over als dat er atleten zijn. Wat we wel kunnen doen, en natuurlijk is dat nog steeds voor een groot deel persoonlijk, is een smaaktest. We gaan de Clif Bar producten uitsluitend op smaak, eetgemak en textuur beoordelen.
Clif Bar is een Amerikaanse fabrikant die al geruime tijd actief is in de sportvoeding en ooit gestart is met, je raadt het al, een bar. Een reep dus. Clif Bar is een van de eerste fabrikanten geweest die haar producten maakt van volledig organische ingrediënten en geen gebruik maakt van kunstmatige zoet- en smaakstoffen. Ook de verpakkingen zijn zoveel mogelijk van milleubewuste materialen gemaakt.

De repen ogen in eerste instantie als een soort mueslirepen, maar zijn wat forser van formaat. De textuur is te omschrijven stevig smeuïg, maar makkelijk eetbaar en ook bij koudere omstandigheden nog vrij makkelijk eetbaar. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Powerbar repen die bij koud weer veranderen in keiharde planken waar je je tanden op kan stuk bijten en sabbelen vaak de enige oplossing is.

In onze smaaktest hebben we de Oatmeel Raisin Walnut, de Chocolate Chip, Blueberry Crisp, Chrunchy Peanut Butter en White Chocolate Macadamia. De Chocolate Almond Fudge was nog niet beschikbaar. Per smaak varieert de textuur licht, maar gemiddeld genomen zijn ze allemaal makkelijk af te happen of te breken. En dan de smaak, wow, die echt heel erg goed. Eigenlijk is elke smaak die we hadden lekker. Niet suikerzoet, niet muffig, maar gewoon simpelweg echt heel erg lekker. Tijdens een fietstocht of in een langere wedstrijd wanneer je vaak dat zoete van de meeste sportvoeding zat begint te worden is dit een welkome afwisseling. Ik zou zelfs zeggen té lekker en ik vrees dat deze repen te vaak als aangename tussendoortjes bij ons in de winkel gaan worden genuttigd. De Blueberry Crisp heeft wat weg van een blueberry muffin, bij de White Chocolate Macadamia zitten er echte? stukjes witte chocolade in de bar, de Crunchy Peanut Butter heeft een soort van prettige pindakaas smaak zonder daarna teveel in de mond te blijven hangen. In de mond is een hap snel weggegeten, zeker wanneer daar een flinke slok water bij wordt genomen.

Van de Clif Shot Gels hebben we helaas pas twee van de vier beschikbare smaken ontvangen. De Raspberry en de Chocolate. De Double Espresso Turbo met maar liefst 100 mg caffeïne en de Citrus met 25 mg caffeïne zijn nog niet in Nederland toegestaan. De Raspberry heeft mijn voorkeur. Die is me net goed, hoewel ik meer een fan ben van de hele dunne gels zoals van High5 en deze is toch net ietsje steviger. De Chocolate is mij eigenlijk – net als ik dat bij andere merken chocolade smakende gels vindt – te sterk. Maar ieder z’n meug. De verpakking gaat vrij eenvoudig open en je kunt ze redelijk easy naar binnen werken zonder dat je vingers meteen onder de plak zitten.

Als laatste proberen we ook de zogenaamde Clif Shot Bloks. Deze kleine soort winegum-achtige kubusjes zijn een vervanging voor degene die moeite hebben met gels. Drie van deze kubusjes bevatten net zoveel koolhydraten als een verpakking Clif Shot Gel en bevatten 70 mg natrium en 20 mg kalium. Sommige smaken bevatten ook caffeïne, maar onze smaken Strawberry en Mountain Berry niet. Ze zien er niet alleen uit als een soort winegums, zo eten ze ook weg alleen dan iets makkelijker. Voor mij zitten ze op de grens van te plakkerig tussen de tanden, maar ik merkte ook vrij snel dat alle restjes tussen de tanden waren opgelost. Een gel blijft nog steeds sneller, maar voor degen die moeite hebben met de smaken en/of substantie van een gel zijn deze Bloks een prima alternatief. En ook hardlopend prima weg te werken dus niet alleen op de fiets. Een kleine opmerking is het openen van de verpakking. Het kan aan mij hebben gelegen, maar heel erg makkelijk ging het niet en in de wedstrijd zou ik daar misschien wat last van hebben. Ik zou dan de verpakking van te voren al iets inscheuren zodat je zeker weet dat je daarmee niet loopt te etteren.

Wil je nog meer over elk afzonderlijk product lezen, klik dan hier.

De Clif Bar producten zijn vanaf eind maart verkrijgbaar in Nederland via de nieuwe importeur Agu via een beperkt aantal running & fietsspeciaalzaken en natuurlijk ook in de Triathlon226 webshop :-)