Veenendaal klaar voor derde NK triathlon

VEENENDAAL – Zaterdag is Veenendaal, net als een jaar geleden, het toneel voor het NK triathlon over de Olympische Afstand. Organisator Rob Barel mag een sterk startveld verwelkomen op Sportpark “De Groene Velden” in de Utrechtse plaats. Bas Diederen zal er zijn in 2012 behaalde titel verdedigen. Diederen krijgt tegenstand van een keur aan atleten, met Marco Van der Stel als voornaamste uitdager. De titel bij de vrouwen is vacant, omdat Danne Boterenbrood niet van de partij is. Zij richt zich op de finale van de World Triathlon Series in Londen. Nationaal sprintkampioene Marieke van der Vegt staat wel aan de start. Het is voor de derde keer dat Veenendaal een NK organiseert, na 1990 en 2012.

In 2012 wist Diederen zijn teamgenoot Edo van der Meer en Youri Severin af te houden in de titelstrijd. Dit jaar komt de concurrentie opnieuw uit eigen team, met nationaal sprintkampioen Evert Scheltinga en de thuisfavoriet in vorm, Jorik van Egdom, als speerpunten. Van der Stel is wellicht de voornaamste uitdager van Diederen. De atleet van het NTC uit Sittard is niet vaak in Nederland te zien, vanwege een druk internationaal programma, maar voor het NK maakt hij een uitzondering. Van der Stel werd afgelopen zondag nog dertigste tijdens de World Triathlon Series in Stockholm en staat bekend als een sterke zwemmer en fietser. Op het looponderdeel maakte hij dit jaar veel progressie. Hoe zijn niveau zich verhoudt tot de atleten die voornamelijk in de Lotto Eredivisie Triathlon actief zijn, zal zaterdag duidelijk worden.

Wat de Eredivisie betreft: met nog twee races te gaan is de spanning volop aanwezig. In Veenendaal kunnen de koplopers zich geen foutjes veroorloven, want de concurrentie ligt op de loer. De tussenklassementen worden aangevoerd door de MANNEN van Team4Talent en de vrouwen van Hellas uit Utrecht. Onderin is het spannend in de strijd tegen degradatie naar de Apex 1eDivisie Triathlon.

Beide koplopers wisten drie optredens te bekronen met drie dagzeges, maar de titels zijn nog niet binnen. De concurrentie liet weinig steekjes vallen en bljift dus in het kielzog. Bij de MANNEN staat ZeroD/Squadra Veloce maar drie punten achter. De derde plek is momenteel voor Challenge/TVA, die hun thuiswedstrijd over twee weken nog voor de boeg hebben. Zaterdag is het thuisvoordeel voor VZC, dat momenteel op plek acht staat. Vivera/Triade is nog altijd rode lantaarndrager, maar kan zich optrekken aan het verslaan van de nummer voorlaatst, Hellas uit Utrecht.

De vrouwen van Xendurance/LD Team zullen in hun element zijn, nu er zaterdag eindelijk een afstand langer dan de sprinttriathlon op het programma staat. De vrouwen van de lange afstand zijn gespecialiseerd in halve en hele triathlons, dus verwelkomen de langste afstand uit de Lotto Eredivisie Triathlon, ook al is dat ‘slechts’ een OD. Of het genoeg is om de vrouwen van Hellas te bedreigen, is uiteraard de vraag. De Utrechtsen opereren sterk in formatie dit seizoen. Team TBB wil, na de niet helemaal naar wens verlopen eerste helft van het seizoen, graag nog wat rechtzetten. De huidige nummer drie heeft de blik omhoog gericht en hoopt nog op een dagzege. Challenge/TVA zal alle zeilen moeten bijzetten om degradatie aan het eind van het seizoen af te wenden, nu de achterstand op VZC Veenendaal al zes punten bedraagt.

Bronnen / Links:
Twinfield triathlon Veenendaal
Lotto Eredivisie Triathlon