Challenge Almere op RTL7

De organisatie van de Challenge Almere heeft afgelopen week bekend gemaakt dat RTL 7 op zaterdag 21 en zondag 22 september twee wedstrijdverslagen van een half uur uit gaat zenden. De zaterdaguitzending zal betrekking hebben op de finale van de Eredivisie Triathlon en de uitzending op zondag over de hele en halve afstand.

Dat betekent dat voor het eerst sinds jaren er weer een ‘Almere’ op de nationale televisie te zien zal zijn. En dat is een prestatie waar de organisatie van de Challenge Almere trots op mag zijn. Ik kan niet anders dan mijn bewondering uitspreken over wat deze groep vrijwel nieuwe mensen in de organisatie voor elkaar heeft weten te brengen. Wat nog niet bekend is gemaakt is op welk tijdstip de uitzendingen worden uigezonden. Waarschijnlijk omdat het nog niet bekend is, maar wil de triathlonsport er echt in de breedte van profiteren dan is een beetje prime-time wel gewenst. Als het ‘s avonds na 23:00 wordt uitgezonden dan zal de impact veel kleiner zijn. Maar té prime-time is ook weer niet goed omdat dan op Ned. 1 en het nieuwe Foxsport het voetbal wordt uitgezonden. Persoonlijk vind ik het dan ook jammer dat juist op de zondag de uitzending over de hele en halve triathlon wordt uitgezonden, want met alle respect voor de Eredivisie Triathlon is ‘Almere’ voor mij de hele triathlon.

Toch geeft het op nationale TV komen van de triathlon een extra dimensie aan de Challenge, ook voor de deelnemers. Ik weet nog goed dat bij een EK of Wk in Almere eind jaren ’90 Eurosport kwam filmen en dat gaf toch een aparte sfeer op het parcours. Dat was destijds nog met het fietsparcours op de Hoge Ring en zag je de cameramotoren vaak voorbij komen en er vormden zich grote groepen atleten om deze motoren heen. Dat zal met het huidige fietsparcours zeker niet het geval zijn en de jury zal zeker streng optreden tegen stayeren in het zicht van de camera.

De teller van het aantal deelnemers op de hele afstand schijnt al tot boven de 400 te zijn gestegen. Dat is weinig voor een Challenge, maar voor Almere een stijging van ongeveer 20 a 25% ten opzichte van de vorige jaren. De halve triathlon lijkt richting de 500 deelnemers te lopen, maar zoals elk jaar wachten er een redelijk aantal deelnemers tot het laatste moment met inschrijven en zal de teller zeker op deze afstand nog wel oplopen.

Tegen deze wachtende deelnemers zou ik willen zeggen schrijf je nu in en misschien maak je dan wel je nationale TV debuut.

Nu maar hopen dat het commentaar bij de RTL7 uitzendingen niet verzorgd gaat worden door Genee, van der Gijp en Derksen………..hoewel dat wel weer een bom aan kijkers zou opleveren.