Javier Gomez trekt in Auckland winnende lijn door

AUCKLAND (NZL) – Javier Gomez sloot vorig seizoen af met winst in de WK-finale triathlon in Auckland, hij begint dezelfde reeks van acht wedstrijden in de Nieuw-Zeelandse hoofdstad vijf maanden later opnieuw met winst. De Spaanse triatleet staat al jaren aan de top en een slechte wissel na het fietsen verhinderde hem niet razendsnel naar de kop van het veld te lopen. Dat bestond tot en met het fietsen nog uit 27 triatleten, waaronder de Nederlander Marco van der Stel. Op de tien kilometer lopen bleven drie man vooraan: naast Gomez zijn verrassende landgenoot Martin Mola en thuisfavoriet Tony Dodds. Terwijl de Spaanse Armada vooruit snelde, moest Dodds lossen. Martin Mola, op het EK der beloftes in Holten 2009 nog tweede (waar Gomez bij de elite won), bleef tot in de slotfase aanklampen bij de zilveren medaillewinnaar op de Spelen in Londen. Voor de vorige week dertig jaar geworden Gomez was het zijn vierde winst in een WTS-wedstrijd, naast twee wereldtitels en naast twaalf World Cup-zeges. Bovendien won hij alle keren dat hij in Nieuw-Zeeland aan ITU-triathlons meedeed.

Van der Stel kon bij het zwemmen en fietsen goed meekomen. Als achtste stapte hij uit het water om via een vlotte wissel automatisch in de kopgroep terecht te komen. De 40 kilometer op de fiets werd beheerst door valpartijen, waar onder meer de Ier Bryan Keane de strijd moest staken. Van der Stel bleef overeind. De triatleet uit Capelle aan den IJssel begon als zeventiende in de tweede wisselzone aan het lopen. De eerste kilometers verloor hij niet zo veel terrein: op een halve minuut van het kopgroepje Gomez passeerde Van der Stel na
2 kilometer. Daarna moest hij langzaam toegeven op de internationale concurrentie, maar met een 23e plaats verbeterde hij zich zeven plaatsen ten opzichte van zijn debuut in een WK-serie vorig jaar in Japan.

 UITSLAGEN ITU WTS TRIATHLON AUCKLAND (NZL) (Olympische afstand) 
MANNEN

-----------------------------
1 Javier Gomez ESP 1.55.50
2 Martin Mola ESP 1.56.02
3 Joao Silva POR 1.56.21
4 Laurent Vidal FRA 1.56.32
5 Matthew Sharp GBR 1.56.50
6 Aaron Royle AUS 1.56.54
7 Tony Dodds NZL 1.57.11
8 Ryan Bailie AUS 1.57.13
9 Jan Frodeno GER 1.57.17
10 Cameron Good AUS 1.57.23

Bronnen / Links:
– Wim van den Broek, NTB-Persdienst
International Triathlon Union