Challenge A-A, 1 of 2 ronden fietsen?

AA ChallengePersoonlijk vind ik het geweldig en gedurfd van de organisatie van Almere dat ze de aansluiting hebben gezocht bij de Challenge Family. Ze leggen de lat hoog voor zichzelf, en dat is prima. Dat houdt je scherp en geeft aan dat je met de toekomst bezig bent. Ik heb ook geen enkele moeite met het feit dat daarmee ook het inschrijfgeld omhoog gaat. Zoals ik in mijn reactie op het eerdere artikel over de aankondiging van Almere al heb aangegeven, is het naar mijn mening de beste beslissing die de organisatie heeft kunnen nemen om het evenement nieuw leven in te blazen. En na de toch succesvolle editie van 2012 lijken daar voldoende mogelijkheden voor te zijn. Er zaten schoonheidsfoutjes in, maar over het geheel was het een succes. En voor wat betreft de hoogte van het inschrijfgeld; Almere is als oudste hele triathlon van Europa door vrijwel elke andere - en vaak duurdere - LD triathlon die daarna is ontstaan ingehaald daar waar het gaat om deelnemersaantallen. Zelfs de gemiddelde wachtlijst bij de meeste Ironman- en Challenge-triathlons bevat meer deelnemers dan er de afgelopen jaren individueel aan de start hebben gestaan in Almere. Kortom, de organisatie moet de kans krijgen om zich te bewijzen en te laten zien dat het hogere inschrijfgeld het evenement ten goede komt qua organisatie, sfeer, verzorging en ga zo maar door.

Qua sfeer en ambiance wil ik terug naar afgelopen jaar. Dit was voor mij de eerste triathlon Almere sinds jaren waarbij ik het idee had dat de sfeer en ambiance erg goed waren. Een hoofdreden hiervan was je als deelnemer vaak ‘contact’ kon hebben met je familie en vrienden die langs de kant stonden. Juist dat het fietsonderdeel, voor de meesten toch het onderdeel waar ze de meeste tijd in doorbrengen, uit vier ronden bestond was daar debet aan. Je keerde relatief vaak weer uit het niemandsland van de polder naar de publieke zone terug. Voor mij was dat een reden om verleden jaar in te schrijven. Ook al was vrij lang onduidelijk hoe het parcours precies zou lopen vier ronden betekende dat je vaak weer door de bewoonde wereld zou fietsen.

In de nieuwe opzet staat op de Challenge Almere site dat het fietsen uit één of twee ronden gaat bestaan. Maar niet hoe deze ronden gaan lopen, waar naar toe, over welke wegen, etc. Net als vorig jaar is er nog geen exact parcours bekend, maar nu zelfs het aantal ronden niet eens. Dat kan dus nog van alles betekenen. Maar één of twee ronden is nogal een verschil. Ik zou toch heel graag willen weten of ik 90 km. of 180 km. door die polder moet karren. Of ik dan nog een beetje de bewoonde wereld tegenkom of dat ik alleen maar in niemandsland rondrij d en hier en daar een verdwaalde boerderij tegenkom. Ik denk dat dit ook voor veel toeschouwers een beperkende factor kan zijn. Afgelopen jaar had je er ook als toeschouwer ook echt iets aan. De dag werd gebroken door de vele keren dat je degene waar voor je was gekomen voorbij kon aanmoedigen.

fietsparcours-hele-en-halveWaarom afstappen van de succesvolle vier ronden? Natuurlijk, het was een beetje druk toen de halve en hele tegelijk op het parcours aanwezig waren. Met name in de eerste en laatste kilometers van elke ronde. Maar toch ook weer niet zo druk dat het onmogelijk moet zijn om daar een mouw aan te passen. En ja, het stayeren was een probleem, maar ook daar valt wel iets aan te doen.

Uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat hier een eis van een van de sponsoren aan ten grondslag ligt. Namelijk van de Provincie Flevoland. De Provincie is een belangrijke sponsor en die zien dan ook graag dat de hele Provincie wordt betrokken bij de triathlon. Op zich wel begrijpelijk, alleen wordt de toevoeging van ‘Amsterdam’ aan de wedstrijdnaam steeds ludieker wanneer we straks richting Zeewolde koersen of misschien wel heel erg old-school naar Dronten. Back to the Future? Tenzij ik - en mijn bron - er helemaal naast zitten en we richting Amsterdam gaan rijden. Dat zou een heel andere kijk op de situatie geven, maar zou hier sprake van zijn dan denk ik dat de organisatie dat wel direct op de site had vermeld. Maar of het nu een sponsor-eis is of niet: een feit is dat het fietsparcours weer radicaal wordt gewijzigd.

Waar mijn pijnpunt ligt na dit relaas is dat de organisatie een fraaie Early Bird actie houdt. Tot 28 februari is het inschrijfgeld € 300, € 100 meer dan afgelopen jaar, en daarna komt er naarmate de datum verder verstrijkt telkens € 20 bij tot een maximum van € 380.

Maar hoe kan men nu verwachten dat deelnemers zich voor € 300 gaan inschrijven als het parcours wederom dusdanig ingrijpend wordt veranderd en niet bekend is hoe het er uit gaat zien. Ik zou heel graag willen weten of je één of twee ronden moet fietsen. En hoe in deze nieuwe situatie dan het parcours er uit gaat zien. Als ik dat niet weet schrijf ik (geprikkeld door de Early Bird actie) in voor iets waarvan ik nu nog niet weet of dat van mijn gading is. En dan vindtik € 300 of meer wel veel geld. Maar schrijf ik pas in wanneer het fietsparcours bekend is dan moet ik wellicht later meer betalen omdat de organisatie mij nog niet van de relevante details kan voorzien. Voor € 20 extra kun je de annuleringsverzekering afsluiten, maar dat is een beetje de omgekeerde wereld. Is de organisatie niet gewoon verplicht, zeker bij dergelijke bedragen, een min of meer correcte weergave van het parcours te verstrekken?

Aansluiting bij de Challenge Familiy betekent een verdere professionalisering van het evenement en roept zeker een hogere verwachting op bij potentiële deelnemers. Een goede weergave van hoe en wat het parcours er uit gaat zien hoort daarbij. Ben je daar als organisatie - nog - niet toe in staat, dan zou je ten minste de Early Bird actie moeten handhaven totdat het parcours bekend is en elke deelnemer voor zichzelf kan bepalen of hij/zij daar aan wil deelnemen. Zo niet, dan is het meer een Crazy Bird dan een Early Bird actie.

carzy bird

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

16 reacties

 1. Henk - 28 januari 2013:

  Gezien het pittige inschrijfgeld mag men van de (nu challenge)organisatie wel enige duidelijkheid vooraf verwachten.

  Gezien het feit dat de wedstrijd ook de naam van Amsterdam draagt zou het toch logisch en aannemelijk zijn om het fietsparcours langs of richting Amsterdam te laten gaan.

  Al met al,ook gezien de drukte op het fietsparcours afgelopen jaar,lijkt 2 ronden het beste alternatief.Gezien het feit dat ook de halve weer tegelijkertijd gehouden wordt voorkomt dit een hoop drukte op het fietsparcours.

  Sportieve groeten:
  Henk

 2. Jan - 28 januari 2013:

  Lees veel plus en min punten. Fietsen door de steden in de polder en daar verwachten dat het ook feest is, vergeet het maar.. Triathlon leeft in Almere, daar buiten krijg je mensen niet op de been.
  Ik vind dat men komt kijken naar de triathlon, niet naar een uitfestival, dus moet je ze triathlon bieden… 1 rond is voor mij reden mijn verzekering van € 20 aan te spreken.

 3. peter - 22 januari 2013:

  Was niet zo maar druk tijdens het fietsen, maar simpel weg te druk tijdens het fietsen. Complete pelotons trokken voorbij en dat zag er niet heel sportief uit allemaal.
  Verder zou het inderdaad goed zijn als ze niet 180 km de polder in duiken. Creatief denken kan er voor zorgen dat je meerdere keren de finish (bijna) passeert (rijd een ‘achtje’ bijvoorbeeld).

 4. Dennis - 19 januari 2013:

  Ik zeg: 2 rondjes Almere, Lelystad, Enkhuizen, Amsterdam

 5. Jan - 17 januari 2013:

  Ik vind dit een zinnig punt. Persoonlijk heb ik geen enkel probleem met € 300 en meer. Ik heb Challenge wedstrijden gedaan en weet dat je echt waar voor je geld krijgt. Dit gaat mij niet weerhouden om in te schrijven.
  De reden dat ik altijd Challenge en Ironman wedstrijden heb gedaan ligt in het feit dat ik het fietsparcours van Almere altijd OER SAAI vond. Met de nieuwe 4 ronden, is dit voor mij persoonlijk een hele verbetering en heeft doen besluiten weer aan Almere mee te doen. Nu wordt het Challenge (ben ik blij mee) en wordt alles anders. Ik ben niet van plan weer door die oersaaie polders te karren, dus de stelling en het geen geschreven, kan ik ondertekenen. Als je inschrijft, moet je weten wat je krijgt, maakt niet uit wat het kost.
  Wat mij betreft een min punt… Ik ben super positief, maar dit is 1 vd punten waar ik mijn vraagtekens bij zet. Ik lees dan ook graag snel vd organisatie wat het gaat worden. Ik begrijp, 4 ronden… is niet haalbaar (te kort), maar 3 ronden moet mogelijk zijn en er kan gekozen worden voor een soort klaverblad waarbij de deelnemers 4x door Almere komen, maar niet het zelfde traject rijden.
  Een parcours mag nooit afhangen van de sponsor, ik vind dit kolder. Ik weet de provincie betaalt mee, maar daarom is het voor mij nog niet zo dat ze bepalen door welke plaatsten het fietsparcours moet gaan…
  Anyway… Ik ga dit volgen en dan mijn beslissing nemen…..
  Jan

 6. Roy - 17 januari 2013:

  Uitgaande van de prognoses dan wordt het met 1500 of meer deelnemers (alle series)wel erg druk op een parcours met 4 ronden. Er werd dit jaar al veel gestayerd en dat kan dus alleen maar meer worden. Dit levert gevaarlijke situaties op.
  Daarnaast vindt, als het goed is, het Uit! festival wederom gelijktijdig plaats met de triathlon dus mensen worden tijdens het fietsen wel vermaakt. Bij mijn weten is het bij andere Challenge en Ironman wedstrijden niet anders (1 of 2 ronden) met fietsen. Heb nog niet iemand horen klagen dat bij terugkomst met het fietsen er geen publiek meer was.
  We moeten het gaan meemaken, komt vast wel goed. Het zou wel leuk zijn als de parcoursen op korte termijn bekend worden gemaakt en niet pas ergens eind mei.

 7. GerardTvS - 17 januari 2013:

  In 1988 deed ik voor het eerst mee in Almere. Ik betaalde toen 100 gulden. Inflatie? Zeker, maar geen honderden procenten.
  Voor Nederlandse deelnemers is het simpelweg zo dat ze meer moeten betalen voor iets dat naar alle waarschijnlijjkheid niet veel anders zal zijn dan het was. Maar daar gaat het denk ik niet om. Als Almere meer buitenlanders wil aantrekken dan is dit de manier. En daar moeten wij voor betalen. Maar als het een echte Challenge wordt met alles erop en eraan heb ik het ervoor over.

 8. Samme steenstra - 16 januari 2013:

  Max 2 ronden, anders voor toeschouwers niet te volgen. Ook voorkomen dat fietsers elkaar tegenkomen op keerpunt om stayeren te beperken.

 9. Peter Vocking - 16 januari 2013:

  @Jeroen Maar bij alle sfeervolle grote wedstrijden is er sprake van 1, of 2 fietsronden. Wat je wel ziet is dat dorpen waar je doorheen komt betrokken worden bij het evenement. In de doorkomst plaatsen maken die er een feestje van. Misschien wat lastig in de polder. maar een feestelijke doorkomst in Zeewolde, Biddinghuizen, Dronten kan best wat worden!

 10. Jeroen van Geelen - 16 januari 2013:

  @Peter.
  Je schrijft het zelf al eigenlijk al. Als je na 20 jaar weer een keer aan Almere deelneemt dan is het wellicht de charme van Almere om de polder in te rijden. Voor velen zal het naar mijn idee leuker zijn om wat vaker voorbij hun publiek te komen.
  @ Maarten
  Het is nog maar de vraag of het niets uitmaakt of het 1,2,3 of 4 ronden zijn. Misschien nog niet eens als deelnemer, maar wel qua entourage voor de toeschouwers. Als je na het zwemmen de komende 5 a 7 uur niet meer zichtbaar bent kan dat voor veel toeschouwers een reden zijn om bijv. pas tijdens de marathon te komen of tussendoor het toneel te verlaten en weer terug te komen wanneer degene voor wie je komt het loopparcousr zal betreden. Heb je een beetje pech met het weer dan blijft er helemaal niemand hangen als er de komende 4 a 7 uur niets of weinig te beleven is. En zonder toeschouwers geen entourage. Maar de tijd zal het leren. Misschien zit ik er wel compleet naast en vult de halve afstand dit gat wel op.

 11. Bruno - 16 januari 2013:

  Graag Amsterdam ook betrekken bij het fietsen, zeker niet onlogisch met de vermelding in de naam.
  Anders ook graag min 2 ronden, lijkt me leuker.

 12. Niki - 16 januari 2013:

  Het is een plaag van deze tijd zeker?

  Vele organisatie melden snel hoeveel het inschrijvingsgeld bedraagt. Wat ze ervoor zullen bieden is meestal een goed bewaard geheim.

 13. chris - 16 januari 2013:

  zolang de afstanden maar kloppen. verleden jaar was het loop-en fietsparcour toch wel een heel klein beetje veel te kort. En ik denk niet dat iemand gedient is met een snelle tijd als ie weet dat de afstanden nie kloppen.
  [reactie Jeroen] De fietsafstand klopte zeer behoorlijk met een ruime 179 km. Het lopen was idd wat aan de korte kant, maar omdat de meeste atleten bij busstation Het Oor een behoorlijke hoek afstaken waren er wel heel snelle looptijden te zien (behalve voor mij :-)).

 14. Peter Vocking - 16 januari 2013:

  Na 1992 -en 93 afgelopen jaar weer een keer in Almere meegedaan. Is me goed bevallen. De wedstrijd kan wat betreft entourage nog niet in de schaduw kan staan van diverse Ironmans of zelfs de Challenge in Kopenhagen. Maar aansluiting bij de Challenge serie is absoluut een goede zaak om door te kunnen groeien naar dat nivo. worden. Vier ronden zijn mentaal wel wat gemakkelijker op te brengen. Maar is niet juist de charme van Almere de lege polder met lange wegen en wind tegen? Of dat nu 2 -of 4 ronden worden zal me een biet zijn. Ik ben er in elk geval weer bij!

 15. Maarten van Kooij - 16 januari 2013:

  Ik zou er niet eens over nadenken. Almere betekent 180km door de polder, vlak tegen wind en tegen jezelf. Of dat nou 1, 2 of 4 rondjes zijn verandert hier niks aan.
  Denk niet dat de organisatie iets verplicht is. Vorig jaar deed ik Challenge Cape Town. Bij aankomst in Kaapstad hoorde ik dat de hele race niet doorging. Kon ik twee weken gaan wijnproeven.
  Gewoon inschrijven en knallen door die polder zou ik zeggen!

 16. Sels - 16 januari 2013:

  minimum 2 ronden, liefst 3 ronden !!!